Kroatija ragina NATO glaudžiau bendradarbiauti, šalyje sudužus kariniam dronui

Kroatijos premjeras šeštadienį paragino NATO nares glaudžiau bendradarbiauti, kai vienas karinis dronas, anot jo, paleistas iš Ukrainos, sudužo Zagrebe.

Kroatijos premjeras šeštadienį paragino NATO nares glaudžiau bendradarbiauti, kai vienas karinis dronas, anot jo, paleistas iš Ukrainos, sudužo Zagrebe.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kroatijos premjeras šeštadienį paragino NATO nares glaudžiau bendradarbiauti, kai vienas karinis dronas, anot jo, paleistas iš Ukrainos, sudužo Zagrebe.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2022, 2:29 PM

Sovietinių laikų žvalgybos dronas „Tu-141 Striž“ vėlai ketvirtadienį nukrito Kroatijos sostinėje ir apgadino apie 40 stovėjusių automobilių, bet žmonės per šį incidentą nenukentėjo.

Į Kroatijos oro erdvę jis pateko praskridęs virš Rumunijos ir Vengrijos, anksčiau sakė pareigūnai.

Visos šios trys šalys yra NATO narės.

„Sprendžiant iš to, ką žinome, jis akivaizdžiai buvo paleistas iš Ukrainos teritorijos“, – šeštadienį sakė kroatų premjeras Andrejus Plenkovičius.

„Nežinome, kam jis priklausė“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad tiek Ukraina, tiek Rusija teigė, jog ši bepilotė skraidyklė yra ne jų.

A. Plenkovičius, kalbėdamas incidento vietoje, sakė pasiuntęs laišką dėl šio įvykio kolegoms Europos Sąjungoje ir NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui.

„Šiuo metu nežinome, ar tai buvo atsitiktinumas, klaida arba tyčinis veiksmas“, – pabrėžė premjeras.

Šis incidentas „rodo būtinybę glaudžiau bendradarbiauti NATO viduje“, sakė jis ir pabrėžė, kad bepilotė skraidyklė netrikdomai praskrido virš trijų Aljanso narių.

„Tokios padėties toleruoti nebegalime, – sakė A. Plenkovičius. – Tai labai aiški grėsmė, kuri reikalauja reakcijos.“

Vietos saugumo ekspertai incidentą nedelsdami pavadino NATO nesėkme. Kroatijos prezidentas Zoranas Milanovičius penktadienį pareiškė, kad „tai yra NATO jungtinės vadovybės reikalas“.

Penktadienį vienas NATO pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad karinio aljanso „integruota priešlėktuvinė ir priešraketinė gynyba sekė objekto, kuris galiausiai sudužo Zagrebe, skrydžio trajektoriją“.

Dronas sudužo ketvirtadienį apie 23 val. vietos (penktadienio vidurnaktį Lietuvos) laiku viename parke prie Jarūno ežero.

Ta vieta yra maždaug už 6 km nuo miesto centro, šalia studentų bendrabučių komplekso, kur gyvena apie 4,5 tūkst. žmonių.

Daugiau kaip šešias tonas sveriantis dronas, kurio ilgis – 14 metrų, tebebuvo traukiamas iš duobės, kurią išmušė nukritęs.

Zagrebas yra maždaug už 550 km nuo sienos su Ukraina, į kurią Rusija savo pajėgas pasiuntė vasario 24 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.