Korsikoje per riaušes dėl nacionalisto sumušimo kalėjime nukentėjo dešimtys žmonių

Prancūzijos vyriausybė pirmadienį paragino visuomenę laikytis ramybės po to, kai Korsikos saloje buvo sužeisti dešimtys demonstrantų ir policininkų, į smurtą peraugus protestams prieš vieno nacionalisto užpuolimą kalėjime.

Riaušės Korsikoje dėl nacionalisto sumušimo kalėjime.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Riaušės Korsikoje dėl nacionalisto sumušimo kalėjime.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2022, 3:25 PM, atnaujinta Mar 14, 2022, 3:49 PM

Policijos duomenimis, per sekmadienį vykusias demonstracijas buvo sužeisti 67 žmonės, įskaitant 44 policininkus. Liudininkai pasakojo apie mieste matytas partizaninį karą primenančias scenas.

Yvanas Colonna, atliekantis bausmę iki gyvos galvos už 1998 metais įvykdytą aukšto rango Korsikos regiono pareigūno Claude'o Erignaco nužudymą, yra komos būsenos nuo kovo 2 dienos, kai jį kalėjime sumušė kitas kalinys, nuteistas džihadistas.

Šis incidentas sukėlė pasipiktinimą saloje, kur kai kurie tebelaiko Y. Colonną didvyriu kovoje už nepriklausomybę. Vyras buvo suimtas po penkerius metus trukusių gaudynių. Jis galiausiai buvo surastas Korsikos kalnuose.

Nuo užpuolimo kalėjime, dėl kurio protestuotojai kaltina Prancūzijos vyriausybę, vyksta demonstracijos ir riaušės.

„Prancūzijos vyriausybė – žudikai“, – buvo užrašyta ant transparantų per sekmadienį surengtas demonstracijas, kurių metu į gatves išėjo apie 7–10 tūkst. žmonių.

Y. Colonna kalinamas Prancūzijos pietuose. Valdžia, anksčiau laikiusi jį ypatingo statuso kaliniu dėl padaryto nusikaltimo, ilgą laiką draudė jam būti perkeltam į Korsiką.

Siekdamas sumažinti įtampą, ministras pirmininkas Jeanas Castexas praėjusią savaitę panaikino šį statusą. Jis taip pat pareiškė, kad leis į Korsiką perkelti dar du C. Erignacą nužudžiusios grupės narius, tačiau šis žingsnis jų šalininkų nenuramino.

Iki 300 kaukėtų jaunų demonstrantų į policiją svaidė Molotovo kokteilius ir akmenis. Pareigūnai savo ruožtu per susirėmimus, kilusius vidurdienį ir besitęsusius iki vėlyvo vakaro, panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas.

Prokuroras Arnaud Viornery naujienų agentūrai AFP sakė, kad policija liepė nepalikti namų Bastjos gyventojams, riaušininkams padegus Molotovo kokteiliais vietos mokesčių inspekciją.

Pyktis ir pasipiktinimas

Korsika, viena didžiausių Viduržemio jūros salų, Prancūzijai priklauso nuo XVIII amžiaus.

Dėl savo žmogaus nesugadintų pakrančių, įspūdingų paplūdimių ir švelnaus klimato ji vadinama „Grožio sala“. Sala taip pat yra pamėgta turistų, kurie yra pagrindinis jos pajamų šaltinis.

Tačiau Korsikoje taip pat nuolat tvyro įtampa tarp nepriklausomybės siekiančių nacionalistų ir centrinės valdžios. Ši įtampa prisideda prie Paryžiaus atsiųstų pareigūnų žudymo, taip pat dažnų konkuruojančių politinių grupuočių narių žmogžudysčių.

„Tai yra pykčio ir pasipiktinimo išraiška“, – sekmadienį sakė Gilles'is Simeoni, buvęs Y. Colonnos advokatas ir salos nepriklausomybę palaikantis politikas.

„Visa Korsikos tauta mobilizavosi protestuoti prieš neteisybę ir už tiesą bei tikrą politinį sprendimą“, – sakė jis.

Vienas sekmadienio protestų dalyvių Antoine'as Negretti sakė, kad „Prancūzijos vyriausybė bus kalta dėl bet kokio smurto“.

Pasak 29 metų korsikiečio, septyneri derybų metai nedavė jokių rezultatų, tačiau „reikalai pasikeitė po septynių smurto dienų. Smurtas yra būtinas“, sakė jis.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas pirmadienį pranešė, kad trečiadienį vyks dviejų dienų vizito į Korsiką, kad „pradėtų diskusijų ratą“ su visomis salos politinėmis jėgomis.

Ministras pasmerkė pastarąjį smurto protrūkį ir paragino „nedelsiant sugrįžti prie ramybės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.