J. Assange'as negavo leidimo skųsti sprendimą dėl jo ekstradicijos į JAV Sužadėtinė ragina „nutraukti politinę bylą“

Jungtinės Karalystės aukščiausios instancijos teismas pirmadienį atsisakė suteikti leidimą vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui užginčyti žemesnio teismo sprendimą dėl jo ekstradicijos Jungtinėms Valstijoms, siekiančioms teisti už šnipinėjimą.

Panašu, kad po šio teismo išaiškinimo J.Assange'as išnaudojo visas JK egzistuojančias teisines priemones, kad išvengtų teismo JAV dėl virtinės kaltinimų.<br>„WikiLeaks“ nuotr.
Panašu, kad po šio teismo išaiškinimo J.Assange'as išnaudojo visas JK egzistuojančias teisines priemones, kad išvengtų teismo JAV dėl virtinės kaltinimų.<br>„WikiLeaks“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2022, 11:54 AM, atnaujinta Mar 15, 2022, 2:51 PM

Teismas atsisakė duoti tokį leidimą, nes byloje „nekeliamas joks ginčytinas teisės klausimas“.

Panašu, kad po šio teismo išaiškinimo J.Assange'as išnaudojo visas JK egzistuojančias teisines priemones, kad išvengtų teismo JAV dėl virtinės kaltinimų, susijusių su daugybės įslaptintų JAV karinių ir diplomatinių dokumentų paviešinimu 2010 metais.

Tačiau jis vis dar gali teikti skundą Europos Žmogaus Teisių Teismui.

J. Assange'o sužadėtinė ragina JK „nutraukti politinę bylą“

Juliano Assange'o sužadėtinė antradienį kreipėsi į Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorę Priti Patel ir paragino užbaigti jam iškeltą „politinę bylą“.

Pirmadienį JK aukščiausios instancijos teismas atsisakė suteikti leidimą vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui J. Assange'ui užginčyti žemesnio teismo sprendimą dėl jo ekstradicijos Jungtinėms Valstijoms, siekiančioms teisti jį už šnipinėjimą.

Panašu, jog po šio teismo išaiškinimo J. Assange'as išnaudojo visas JK egzistuojančias teisines priemones, kad nebūtų perduotas JAV. Vašingtonas nori jį teisti dėl virtinės kaltinimų, susijusių su daugybės įslaptintų JAV karinių ir diplomatinių dokumentų apie amerikiečių vadovautus karus Irake ir Afganistane paviešinimu 2010 metais.

Tačiau J. Assange'o advokatai galėtų teikti apeliaciją dėl kokio nors kito bylos klausimo, o konservatorė P. Patel turi nuspręsti, ar leisti jį išduoti.

„Dabar ekstradicijos [klausimas] oficialiai pereis į politinę fazę, – sakoma J. Assange'o sužadėtinės Stellos Moris pareiškime. – Juliano likimas dabar vidaus reikalų sekretorės Priti Patel rankose.“

„Tai politinė byla ir ji gali ją užbaigti, – sakė S. Moris, turinti su J. Assange'u du mažus vaikus. – Jos galioje įrodyti, kad JK yra geresnė už visa tai.“

„Tam reikia politinės drąsos, bet to reikia norint išsaugoti atvirą visuomenę, ginančią leidėjus nuo užsienio persekiojimo“, – pridūrė ji.

J. Assange'o byla tapo svarbi žiniasklaidos laisvei. Jo šalininkai kaltina Vašingtoną bandymu tildyti žiniasklaidą susirūpinimą keliančiais saugumo klausimais.

Jei Amerikoje būtų nuteistas pagal kovos su šnipinėjimu įstatymą, J. Assange'ui grėstų įkalinimas iki 175 metų, tačiau kokia reali bausmė jam būtų paskirta, sunku prognozuoti.

J. Assange'as griežto režimo kalėjime laikomas nuo 2019 metų balandžio, kai buvo suimtas dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo. Prieš tai jis septynerius metus praleido Ekvadoro ambasadoje Londone, kur 2012 metais paprašė prieglobsčio, kad išvengtų ekstradicijos dėl kaltinimų lytiniais nusikaltimais Švedijoje.

Švedija 2019 metų lapkritį nutraukė tyrimą dėl įtariamų lytinių nusikaltimų, nes nuo jų praėjo per daug laiko, bet J. Assange'as liko kalėjime, kol bus išnagrinėtos visos galimos JAV apeliacijos.

S. Moris savaitgalį paskelbė, kad ji ir J. Assange'as kovo 23 dieną susituoks Belmaršo kalėjime. JK pareigūnai tam jau davė leidimą. Ceremonijoje dalyvaus keturi svečiai, du liudininkai ir du sargybiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.