B. Jonhsonas susitiks su Saudo Arabijos ir JAE lyderiais: sieks nutraukti priklausomybę nuo Rusijos

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį per susitikimus su Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) vadovais pradeda lobistines pastangas, kad šios Persijos įlankos regiono šalys išgautų daugiau naftos ir nuramintų Rusijos karo Ukrainoje supurtytas rinkas.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 2:16 PM

B. Johnsonas atvyko į Abu Dabį derėtis su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Zayedu, o paskui turi nuskristi į Rijadą, Vakarams po invazijos į Ukrainą siekiant nutraukti savo priklausomybę nuo Rusijos naftos.

Ministro pirmininko vizitas, vykstantis labai smarkiai svyruojant naftos kainoms, sutampa su nauja kritika Saudo Arabijai dėl žmogaus teisių padėties. Ši šalis šeštadienį pranešė per vieną dieną įvykdžiusi mirties bausmę 81 asmeniui, nuteistam už įvairius su terorizmu susijusius nusikaltimus.

B. Johnsonas susitiks su Saudo Arabijos de facto lyderiu, sosto įpėdiniu Mohammedu bin Salmanu. Britų ministras pirmininkas yra vienas iš nedaugelio Vakarų lyderių, surengusių vizitą Rijade po Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo 2018 metais.

B. Johnsonas, buvęs žurnalistas, pažadėjo per pokalbį su princu Mohammedu bin Salmanu kelti žmogaus teisių klausimus, bet taip pat akcentavo Britanijos „labai svarbius ryšius“ su naftos turtingu Persijos įlankos regionu.

Pasak ministro pirmininko, savo vizitu jis taip pat sieks didinti investicijas į Jungtinės Karalystės žaliąją energetiką ir paskelbs apie Saudo Arabijos grupės „Alfanar“ skiriamą 1 mlrd. svarų (1,2 mlrd. eurų) tvarios aviacinių degalų gamybos iš atliekų projektui.

„Kalbama ne vien apie... OPEC šalis ir tai, ką jos gali padaryti dėl tiekimo didinimo, nors tai ir yra svarbu, – britų žiniasklaidai sakė B. Johnsonas. – Vertindami Vakarų priklausomybę nuo... [Vladimiro] Putino angliavandenilių, nuo Putino naftos ir dujų, galime matyti, kokia tai buvo klaida, nes jis gali šantažuoti Vakarus.“

B. Johnsono atstovas sakė, kad ministras pirmininkas taip pat prašys princo Mohammedo pasmerkti Rusijos prezidentą dėl Ukrainos užpuolimo.

Saudo Arabija ir JAE – didžiausios pasaulyje naftos eksportuotojos, turinčios ryšių su Maskva – kol kas vengia užimti poziciją prieš Rusiją.

Tačiau B. Johnsonas prieš išvykdamas sakė, kad V. Putino „brutalaus ir neišprovokuoto“ puolimo pasekmės bus juntamos toli už Europos ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Introduction to Green Finance Institute