Jungtinės Karalystės premjeras susitiko su Saudo Arabijos faktiniu lyderiu

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį susitiko su naftos turtingos Saudo Arabijos faktiniu vadovu sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, siekdamas įkalbėti didinti energijos išteklių gavybą, kai dėl Rusijos invazijos į Ukrainą rinkose kilo maišatis.

B. Johnsonas susitiko su Saudo Arabijos faktiniu vadovu sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B. Johnsonas susitiko su Saudo Arabijos faktiniu vadovu sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 9:34 PM

B. Johnsonas, vienas iš nedaugelio Vakarų lyderių, atvykusių į Rijadą po žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo Saudo Arabijos konsulate Stambule 2018 metais, susitiko su princu Mohammedu po derybų su Abu Dabio šeichu Mohammedu bin Zayedu Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

JK lyderis tikisi, kad naftos turtingos Persijos įlankos valstybės padidins gavybą ir taip padės suvaldyti dėl Rusijos invazijos į Ukrainą smarkiai svyruojančias naftos kainas. Pastarosiomis dienomis jos buvo beveik pasiekusios 140 JAV dolerių (127 eurus) už barelį, o paskui vėl nukrito žemiau 100 dolerių (91 euro) ribos.

Be to, Vakarų šalys tikisi, kad Vidurio Rytų regiono ištekliai padės ilgainiui eliminuoti priklausomybę nuo Rusijos naftos eksporto.

Tačiau Saudo Arabija pastarosiomis dienomis sulaukė smerkiančių pareiškimų dėl žmogaus teisių padėties, kai karalystėje šeštadienį buvo įvykdyta beprecedentė masinė egzekucija – mirties bausmė įvykdyta 81 nuteistajam. Žmogaus teisių grupės reiškė abejones, ar šie žmonės buvo sąžiningai nuteisti.

Per B. Johnsono vizitą regione Iranas savo ruožtu paleido kelerius metus kalintą Jungtinės Karalystės ir Irano pilietybę turinčius Nazanin Zaghari-Ratcliffe ir Anoosheh Ashoori, kaltintus nuversti šiitiškos respublikos vyriausybę ir šnipinėjus Izraeliui.

Jų šeimos sakė, kad šie asmenys buvo politiniai kaliniai. Abu jie buvo paleisti, Jungtinei Karalystei panaikinus 400 mln. svarų (475 mln. eurų) Irano skolą už gynybos įrangą, parduotą Britanijos dar šacho valdymo laikais.

Per derybas B. Johnsonas ir princas Mohammedas aptarė „abiem šalims rūpimus regioninius ir tarptautinius klausimus bei su jais susijusias pastangas, įskaitant įvykius Ukrainoje“, – sakoma valstybinės Saudo Arabijos naujienų agentūros SPA pranešime. Vis dėlto jokios derybos apie naftą nebuvo paminėtos.

Tuo metu JAE valstybinė naujienų agentūra WAM nurodė, kad B. Johnsonas per susitikimą su šeichu Mohammedu aptarė „pasaulio naftos rinkų stabilumą“.

„Lyderiai pasveikino ilgametę abiejų šalių partnerystę ir diskutavo apie galimybes padidinti JK ir JAE bendradarbiavimą energetinio saugumo, žaliųjų technologijų ir prekybos srityse“, – nurodė Dauningo gatvės atstovė.

Prieš išvykdamas į Rijadą B. Johnsonas žadėjo kalbėdamasis su princu Mohamedu iškelti žmogaus teisių klausimą, bet taip pat pabrėžė „labai svarbų ryšį“ tarp Britanijos ir naftos turtingų Persijos įlankos šalių.

Premjeras britų žiniasklaidai sakė, kad Londonui svarbu ne vien raginti naftą eksportuojančių šalių susivienijimo OPEC nares didinti pasiūlą.

„Kai žiūrime, kokia išsivystė Vakarų priklausomybė nuo [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino angliavandenilių, Putino naftos ir dujų, matome, kokia tai buvo klaida, nes jis galėjo šantažuoti Vakarus“, – kalbėjo B. Johnsonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.