Ministras: Paryžius gali pasiūlyti Korsikai autonomiją

Paryžius galėtų pasiūlyti Korsikai „autonomiją“, kad sumažėtų šį mėnesį įsiplieskusi įtampa tarp šios Viduržemio jūros salos stipraus nepriklausomybės judėjimo ir Prancūzijos valstybės, prieš trečiadienio vizitą sakė vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas.

Paryžius galėtų pasiūlyti Korsikai „autonomiją“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Paryžius galėtų pasiūlyti Korsikai „autonomiją“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 12:16 PM

„Mes pasirengę eiti iki autonomijos. Štai, žodis ištartas“, – regiono laikraščiui „Corse Matin“ sakė G. Darmaninas.

Tačiau jis pridūrė, kad „dialogo negali būti, kol tęsiasi smurtas“, ir kad „ramybės sugrįžimas yra būtina sąlyga“.

Prancūzijai rengiantis kitą mėnesį įvyksiantiems prezidento rinkimams, Korsikoje kilo smurtiniai protestai prieš vieno nacionalisto užpuolimą kalėjime.

Yvanas Colonna, atliekantis bausmę iki gyvos galvos už 1998 metais įvykdytą aukšto rango Korsikos regiono pareigūno Claude'o Erignaco nužudymą, yra komos būsenos nuo kovo 2 dienos, kai jį kalėjime sumušė kitas kalinys, nuteistas džihadistas.

Šis incidentas sukėlė pasipiktinimą saloje, kur kai kurie tebelaiko Y. Colonną didvyriu kovoje už nepriklausomybę. Vyras buvo suimtas po penkerius metus trukusių gaudynių. Jis galiausiai buvo surastas Korsikos kalnuose.

Nuo užpuolimo kalėjime, dėl kurio protestuotojai kaltina Prancūzijos vyriausybę, vyksta demonstracijos ir riaušės.

Prokurorai pranešė, kad vien sekmadienį per riaušes antrame pagal dydį salos mieste Bastja buvo sužeisti maždaug 102 žmonės, tarp jų 77 policininkai.

Korsikos nacionalistams dėl Y. Colonnos užpuolimo kaltinant Prancūzijos valstybę, G. Darmaninas sakė, kad tai buvo „aiškiai teroristinis“ užpuolimas dėl „šventvagystės“.

„Kalbos apie valstybės nusikaltimą perdėtos, jei nesakyti, kad nepakenčiamos“, – minėtam laikraščiui sakė ministras.

Vis dėlto vyriausybė jau bandė raminti nacionalistų pyktį ir nusprendė nebelaikyti Y. Colonnos bei dviejų jo bendrininkų „ypatingo statuso kaliniais“.

Tai galėtų sudaryti sąlygas laikyti juos kalėjime Korsikoje, o ne Prancūzijos žemyninėje dalyje. Nacionalistai to reikalauja visiems kaliniams, kuriuos laiko politiniais.

G. Darmaninas trečiadienį Korsikos sostinėje Ajače turi susitikti su išrinktais pareigūnais, įskaitant autonomiją remiantį regiono vykdomosios tarybos pirmininką Gilles'į Simeoni, išreiškusį viltį dėl „realaus politinio sprendimo“.

Korsikos autonomijos šalininkai ir nacionalistai nepatenkinti, kad reforma dėl salos statuso yra įstrigusi nuo 2018 metų.

„Prastas vyriausybės darbas sprendžiant Korsikos klausimą nulėmė itin įtemptą mūsų situaciją“, – sakė regiono parlamento pirmininkė nacionalistė Marie-Antoinette Maupertuis.

Vėliau Porto Vekjo uostamiestyje G. Darmaninas apsilankys žandarų junginyje, penktadienį patyrusiame demonstrantų puolimą.

„Įsivaizduojame, kad [per ministro vizitą] viskas sujus, bet aiškiai dar nenumanome“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis policijoje.

Kol kas buvo planuojama tik viena demonstracija prie vietos policijos nuovados.

Tačiau imdamasi atsargumo priemonių Prancūzija saloje papildomai dislokavo 60 specialiai riaušėms parengtų policininkų, pridūrė šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.