Japonijos premjeras: pietinė Kurilų dalis yra okupuota Rusijos

Pietinė Kurilų salų dalis yra okupuota Rusijos, o kalbėti apie bet kokias Tokijo ir Maskvos dialogo perspektyvas dabar neįmanoma. Tokią Japonijos poziciją ketvirtadienį per debatus parlamente išdėstė šalies ministras pirmininkas Fumio Kishida.

Fumio Kishida.<br> AP/Scanpix nuotr.
Fumio Kishida.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2022, 1:47 PM

„Rusijos įvykdyta šiaurinių teritorijų (taip Japonijoje vadinama pietinė Kurilų salų dalis) okupacija neturi teisinio pagrindo. (Salų) statusas – neteisėtai okupuotos, čia mūsų pozicija nesikeičia. Atsižvelgdami į tokią situaciją, mes negalime kalbėti apie derybų perspektyvas“, – pareiškė jis.

Japonijos vyriausybės vadovai maždaug nuo 2009 metų nevartojo termino „neteisėta okupacija“, kalbėdami apie pietinę Kurilų salų dalį.

F. Kishida taip pat pabrėžė, kad Japonija „siekė sureguliuoti šiaurinių teritorijų klausimą ir sudaryti taikos sutartį, bet, deja, šis tikslas nebuvo pasiektas“.

Maskva ir Tokijas nuo praėjusio amžiaus vidurio su pertraukomis veda derybas dėl taikos sutarties sudarymo po Antrojo pasaulinio karo. Pagrindinė kliūtis, trukdanti ją pasirašyti, – salų problema. Japonija pretenduoja į keturias Kurilų salas – Iturupą, Kunašyrą, Šikotaną ir Habomajų, remdamasi 1855 metų prekybos ir sienų sutartimi. Maskva teigia, kad Pietų Kurilai atiteko Sovietų Sąjungai pagal Antrojo pasaulinio karo išdavas, ir Rusijos suverenitetas juose nekelia abejonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.