Kuboje 128 protestuotojams skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės

Kuboje 128 žmonėms, pernai liepą dalyvavusiems beprecedenčiuose antivyriausybiniuose protestuose, buvo skirtos įvairios trukmės – nuo šešerių iki 30 metų – laisvės atėmimo bausmės, trečiadienį pranešė Aukščiausiasis Teismas.

Liepą Kuboje vykęs protestas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Liepą Kuboje vykęs protestas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2022, 3:30 PM, atnaujinta Mar 17, 2022, 3:32 PM

Per teismo procesus, vykusius gruodžio viduryje, 129 kubiečiai buvo teisiami už tai, kad dalyvaudami protestuose „sukėlė rimtus neramumus ir vykdė vandalizmo aktus“, nurodė teismas išplatintame pranešime.

Pasak pranešimo, 128 kaltinamieji buvo pripažinti kaltais dėl raginimo maištauti ir vagystės. Dviem iš jų buvo skirtos 30 metų laisvės atėmimo bausmės.

Teismas nuteistųjų amžiaus nenurodė.

Pasak pranešimo, protestuotojai vartė transporto priemones, svaidė į policininkus ir Vidaus reikalų ministerijos agentus akmenis, butelius ir Molotovo kokteilius.

Tūkstančiai kubiečių dalyvavo daugelyje šalies miestų ir miestelių vykusiose demonstracijose už „laisvę“, Kubai bandant atsitiesti po rimčiausios ekonominės krizės per beveik tris dešimtmečius.

Saugumo pajėgoms malšinant protestus mažiausiai vienas žmogus žuvo, dešimtys nukentėjo ir daugiau kaip 1 300 protestuotojų buvo sulaikyti.

Sausio pabaigoje valdžia pripažino, kad dėl protestų kaltinimai buvo pareikšti daugiau kaip 700 žmonių, iš kurių 172 jau nuteisti.

Kovo 10 dieną 12-ai protestuotojų buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo penkerių iki 16 metų už sabotažą, viešosios tvarkos sutrikdymą ir vagystę.

Remiantis Aukščiausiojo Teismo pranešimu, be dviejų asmenų, nuteistų kalėti 30 metų, dar 125 žmonėms buvo skirta nuo šešerių iki 26 metų nelaisvės. Vienam kaltinamajam buvo skirti ketveri metai pataisos darbų be laisvės atėmimo, o dar vienas buvo išteisintas.

Visi nuteistieji galės skųsti nuosprendžius.

Majamyje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Cubalex“ kritikavo griežtus nuosprendžius protestuotojams ir tvirtino, kad jiems nebuvo užtikrinta teisė į teisingą bylos nagrinėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.