Po dvejų metų pertraukos į Airiją sugrįžo Šv. Patriko dienos linksmybės

Šimtai tūkstančių airių ir svečių iš užsienio ketvirtadienį Airijoje švęs šv. Patriko dieną, linksmybėms sugrįžtant po koronaviruso pandemijos nulemtos dvejų metų pertraukos.

 Airija.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Airija.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2022, 10:24 AM

Renginiai Airijos globėjo šv. Patriko garbei 2020 metais buvo tarp pirmųjų, atšauktų kilus pandemijai, kai buvo uždrausti susibūrimai, uždaryti barai ir sustabdytos tarptautinės kelionės.

Dabar suvaržymai jau panaikinti ir organizatoriai šių metų šventę vadina šalies sugrįžimo po COVID-19 pandemijos simboliu.

Koordinatoriai pažadėjo, kad ketvirtadienio paradas Dublino centro gatvėse bus didžiausias ir geriausias per visą istoriją.

Šv. Patriko festivalio laikinoji direktorė Anna McGowan sakė, kad šiemetinis renginys, paremtas papildomais miesto ir vyriausybės pinigais, bus „Airijos atidarymo momentas“.

Įprastai pasirengimas renginiams trunka pusantrų metų, bet šįkart vyriausybė tik sausį paskelbė, kad paradas turėtų įvykti.

„Staiga tarsi kažkas užkūrė po mumis visais laužą, – naujienų agentūrai AFP sakė A. McGowan. – Manau, tai buvo vienas intensyviausių planavimo periodų, kokius tik yra matęs šis festivalis.“

Ukrainos pagerbimas

Parade laukiama iki 400 tūkst. žiūrovų ir 3 tūkst. dalyvių. Įrengiant parado maršrutą ir scenas dalyvavo 250 rangovų.

Palei maršrutą, kuris paprastai būna dekoruotas beveik vien žaliai, Dublino miesto taryba ant stulpų iškabino 100 mėlynos ir geltonos spalvų transparantų Ukrainos garbei.

Ant tiltų per Lifio upę miesto širdyje Ukrainos vėliava kai kur pakeis Airijos trispalvę.

Šventės dalyviai raginami atsinešti Ukrainos vėliavų ir panašių dalykų, parodančių solidarumą su Rusijos užpulta šalimi.

Kai kurios parado dalys taip pat bus skirtos karo temai, sakė organizatoriai.

Bare „The Temple Bar“, pavadintame kaip ir visas alinėmis garsėjantis Dublino rajonas, darbuotojai rengiasi intensyviausiai metų dienai.

Šv. Patriko diena paprastai švenčiama ir pasaulio miestuose, kur yra airių išeivių.

Dublino oro uostas per 12 šventinio periodo dienų nuo kovo 12-osios iki kovo 24-osios tikisi aptarnauti 800 tūkst. keleivių.

Orkestro „Pride of Dayton Marching Band“ vadovas Kennethas Willas su 130 orkestro narių studentų į Airijos sostinę atvyko iš Deitono universiteto Amerikos Ohajo valstijoje.

Ši grupė ne tik aplankys Airijos turistines vietas, bet ir žygiuos bei gros parade. 2020-ųjų pasirodymą orkestras turėjo atšaukti.

„Atvykti... ir groti tūkstančiams žmonių čia, Dubline, tikrai ypatingas dalykas grupei; žinau, kad jie džiūgauja“, – sakė K. Willas.

Airių kultūra yra dominuojanti Jungtinėse Valstijose, sakė jis, turėdamas galvoje milijonus airiškų šaknų turinčių amerikiečių.

„Ar tai būtų protėviai, ar mūsų universiteto pamatas – ryšių yra visur“, – pridūrė K. Willas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.