B. al Assadas apsilankė JAE su pirmu vizitu į arabišką šalį nuo karo pradžios

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas penktadienį surengė derybas Jungtiniuose Arabų Emyratuose – tai buvo pirmasis jo oficialus vizitas į arabišką šalį nuo pilietinio karo pradžios 2011 metais, pranešė JAE valstybinė žiniasklaida.

 B. al Assadas apsilankė JAE su pirmu vizitu į arabišką šalį nuo karo pradžios.<br> AP/Scanpix nuotr.
 B. al Assadas apsilankė JAE su pirmu vizitu į arabišką šalį nuo karo pradžios.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 11:04 PM, atnaujinta Mar 18, 2022, 11:26 PM

B. al Assadas susitiko su JAE faktiniu vadovu šeichu Mohammedas bin Zayedu al Nahyanu ir aptarė abiejų šalių „broliškus santykius“ bei pastangas „prisidėti prie saugumo, stabilumo ir taikos arabų šalių regione ir Artimuosiuose Rytuose stiprinimo“, pranešė naujienų agentūra WAM.

Šis susitikimas yra naujausias Sirijos ir JAE, kurie 2012 metų vasarį nutraukė ryšius su Damasku, santykių atšilimo ženklas.

Šeichas Mohammedas išreiškė viltį, kad šis vizitas „sudarys sąlygas Sirijoje ir visame regione įsivyrauti gėriui, taikai ir stabilumui“, teigė WAM.

Jiedu taip pat aptarė būdus, kaip „išsaugoti Sirijos teritorinį vientisumą ir išvesti užsienio pajėgas iš šalies“, bei priemones, kaip teikti „politinę ir humanitarinę paramą Sirijai“.

Sirijos prezidentūros išplatintose nuotraukose taip pat matyti, kad per vienos dienos vizitą B. al Assadas susitiko su Dubajaus valdytoju šeichu Mohammedu bin Rashidu al Maktoumu.

Ilgiau kaip dešimtmetį trunkantis konfliktas ir alinančios sankcijos pakirto Sirijos ekonomiką.

Arabų lyga sustabdė Sirijos narystę po to, kai prieš 11 metų ten prasidėjo konfliktas.

Praėjusių metų lapkritį JAE diplomatijos vadovas pirmą kartą nuo karo Sirijoje pradžios susitiko su B. al Assadu Damaske; dėl šio žingsnio JAV pasmerkė pastangas normalizuoti ryšius su „diktatoriumi“.

Manoma, kad nuo Sirijos karo pradžios 2011 metais, kai buvo griežtomis priemonėmis malšinami antivyriausybiniai protestai, žuvo beveik 500 tūkst. žmonių, o dar keli milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Konfliktas peraugo į niokojantį ir sudėtingą karą, į kurį įsitraukė daugybė veikėjų, įskaitant džihadistų grupuotes ir regionines bei tarptautines galias.

Anksčiau šį mėnesį Jungtinių Tautų tyrimo dėl Sirijos komisija paragino „peržiūrėti šiuo metu Sirijai taikomų sankcijų įgyvendinimą ir poveikį“, atsižvelgiant į blogėjančias gyvenimo sąlygas.

Tačiau antradienį Britanija, Prancūzija, Vokietija, Italija ir Jungtinės Valstijos bendrame pareiškime sakė, kad „nepritaria pastangoms normalizuoti santykius su Assado režimu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.