Baltieji rūmai: J. Bidenas Xi Jinpingui išdėstė „pasekmes“, jei Kinija remtų Rusijos karą

Baltieji rūmai penktadienį pranešė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas savo kolegai iš Kinijos Xi Jinpingui išdėstė, kokios būtų bet kokios Pekino paramos Rusijai jos kare prieš kaimyninę Ukrainą „pasekmės“.

J. Bideno ir Xi Jinpingo pokalbis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bideno ir Xi Jinpingo pokalbis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 10:41 PM

Šie komentarai nuskambėjo per beveik dvi valandas trukusį dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų vadovų pokalbį telefonu, kurio metu buvo kalbama apie Ukrainą, Taivaną ir dvišalius santykius.

„Jis apibūdino pasekmes ir padarinius, [lauksiančius], jei Kinija teiks materialinę paramą Rusijai, kuri vykdo žiaurius išpuolius prieš Ukrainos miestus ir civilius gyventojus“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Baltieji rūmai nenurodė, kaip Xi Jinpingas sureagavo į šį įspėjimą.

Kinijos valstybinė televizija CCTV pranešė, jog Xi Jinpingas J. Bidenui pasakė, kad konfliktai tarp valstybių „niekam nenaudingi“ ir kad „valstybių santykiai negali pereiti į karinių veiksmų stadiją“.

Tačiau tiesioginės kritikos Kremliui nebuvo, o Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojami Xi Jinpingo žodžiai, kad „visos pusės“ turi remti Rusijos ir Ukrainos „dialogą“.

Panašu, kad Xi Jinpingas dalį atsakomybės už Rusijos įsiveržimą į kaimyninę šalį priskyrė Vakarams, sakydamas, kad „JAV ir NATO taip pat turėtų užmegzti dialogą su Rusija, kad būtų išspręsta Ukrainos krizės esmė ir sumažintas tiek Rusijos, tiek Ukrainos susirūpinimas dėl saugumo“. Jį cituoja Užsienio reikalų ministerija.

Kinija iki šiol atsisakė pasmerkti savo ilgametę sąjungininkę Rusiją ir kritikavo Vakarų jai paskelbtas sankcijas kaip neveiksmingas, taip padidindama nuogąstavimus, kad ji gali nuspręsti suteikti Maskvai finansinę ar karinę paramą.

Jei taip nutiktų, Pekinas galėtų padėti Vladimirui Putinui apeiti sankcijas ir tęsti karą, o Vakarams tektų priimti skausmingą sprendimą – kaip atsakyti antrai pagal dydį pasaulio ekonomikai.

J. Bidenas taip pat „pabrėžė savo paramą diplomatiniam krizės sprendimui“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Kalbėdamas apie opų Taivano klausimą, J. Bidenas Xi Jinpingui pasakė, kad „JAV politika Taivano atžvilgiu nepasikeitė, ir pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos ir toliau priešinasi bet kokiems vienašališkiems status quo pakeitimams“.

Anksčiau Kinijos užsienio reikalų ministerija pažymėjo, kad iš JAV pusės pasigirdo „klaidingų“ signalų dėl demokratinio Taivano statuso.

Kinija laiko Taivaną savo teritorija ir ne kartą žadėjo vieną dieną jį užimti, prireikus – jėga.

„Netinkamas Taivano klausimo sprendimas turės neigiamą poveikį dvišaliams ryšiams. Kinija tikisi, kad JAV skirs deramą dėmesį šiam klausimui“, – teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos anglų kalba paskelbtame pranešime apie prezidentų pokalbį.

J. Bidenas ir Xi Jinpingas taip pat „sutarė, kad svarbu palaikyti atviras bendravimo linijas, kad būtų valdoma konkurencija tarp mūsų šalių“, nurodė Baltieji rūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.