Kinijoje po metų pertraukos pranešta apie mirtis nuo koronaviruso, įspėja dėl omikron atmainos protrūkio

Kinija šeštadienį pranešė apie du pirmuosius per daugiau nei metus mirties nuo COVID-19, pabrėždama grėsmę, kurią kelia koronaviruso omikron atmainos protrūkis, sukėlęs daugiausiai susirgimų šalyje nuo pandemijos pradžios.

Koronavirusas Kinijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 9:02 AM, atnaujinta Mar 19, 2022, 2:07 PM

Nacionalinė sveikatos priežiūros komisija pranešė, kad abu mirties atvejai įvyko šiaurės rytinėje Dzilino provincijoje, kurioje susirgimų skaičius augo labiausiai visoje šalyje ir dėl jų keliuose miestuose buvo paskelbti karantinai arba įvesti griežti apribojimai.

Tai pirmieji mirties atvejai žemyninėje Kinijos dalyje nuo 2021 metų sausio mėnesio, o iš viso šalyje dėl pandemijos mirė 4 638 žmonės.

Iš viso šeštadienį Kinijoje užregistruotas 4 051 naujas susirgimo atvejis, o diena anksčiau jų buvo 4 365, pranešė Sveikatos komisija. Daugiau nei pusė naujų susirgimų užregistruota Dziline.

Nulinė strategija patiria spaudimą

2019 metų pabaigoje koronavirusas pasirodė centriniame Uhanio mieste ir Kinija iš esmės jį kontroliuoja vykdydama griežtą pasienio kontrolę, ilgus karantinus ir tikslingus uždarymus.

Tačiau labai užkrečiama omikron atmaina meta rimtą iššūkį vyriausybės „nulinio COVID“ strategijos veiksmingumui ir ilgalaikiam gyvybingumui.

Pastarosiomis savaitėmis kai kurie oficialūs šaltiniai užsiminė, kad Kinijai kada nors teks išmokti sugyventi su koronavirusu, kaip tai daro kitos šalys, ir kartu perspėjo apie masinių uždarymų ekonominį poveikį.

Prezidentas Xi Jinpingas ketvirtadienį pareiškė, kad Kinija ir toliau laikysis „nulinio COVID“ strategijos, tačiau taip pat leis taikyti „tikslingesnius“ metodus.

Nors anksčiau dėl bet kokio dydžio protrūkio buvo galima tikėtis visiško uždarymo, valdžios institucijos visoje šalyje į naujausią viruso plitimą ima reaguoti skirtingomis priemonėmis.

Kai kurie miestai, įskaitant pietinį technologijų centrą Šenženą, kuriame gyvena 17,5 mln. žmonių, buvo uždaryti. Tačiau po Xi pastabų Šenženo priemonės buvo iš dalies sušvelnintos.

Tuo tarpu Šanchajus perkėlė mokymo procesą į internetą ir pradėjo masinius testus, tačiau visiško uždarymo išvengė.

Valdžios institucijos taip pat nurodė, kad žmonės, susirgę lengva COVID-19 forma, gali būti izoliuoti karantino centruose, kai anksčiau visus pacientus, kuriems pasireiškė bet kokie ligos simptomai, siųsdavo į specializuotas ligonines.

Tačiau dešimtims milijonų žmonių visoje Kinijoje vis dar liepiama likti namuose, nes naujų susirgimų skaičius išaugo nuo mažiau nei 100 vos prieš tris savaites iki kelių tūkstančių per dieną šiuo metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.