Žvėriškai Rusijos naikinamame Mariupolyje atsivėrė tikras pragaras

Nors Rusijos pajėgos bombarduoja daugybę Ukrainos miestų, pastaruoju metu pasaulio akys krypsta ne į sostinę Kijevą, bet ypatingai žiaurią agresiją patiriantį uostamiestį Mariupolį. Pietryčių Ukrainos miestas jau keletą savaičių atmušinėja vis stipresnes Rusijos atakas, kurių taikiklyje – ir civiliai su vaikais.

 Rusija be gailesčio naikina Mariupolį.<br> lrytas.lt montažas.
 Rusija be gailesčio naikina Mariupolį.<br> lrytas.lt montažas.
 Rusų kariai Mariupolyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusų kariai Mariupolyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Privačiai kompanijai „Maxar“ paviešinus palydovo vaizdą paaiškėjo, kad pastatas buvo pažymėtas žodžiu „vaikai“.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Privačiai kompanijai „Maxar“ paviešinus palydovo vaizdą paaiškėjo, kad pastatas buvo pažymėtas žodžiu „vaikai“.<br> AP/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>AP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Mariupolis.<br>AP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolis.<br>Twitter nuotr.
Mariupolis.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Mar 20, 2022, 11:47 AM, atnaujinta Mar 20, 2022, 12:06 PM

Rusija stengiasi su žeme sulyginti miestą, kurio pasipriešinimas tapo savotišku simboliu. Vladimiro Putino režimo bombos krito ant nėščias moteris priglaudusios ligoninės, užrašu „vaikai“ pažymėto dramos teatro.

Žmonių ieško ir rūsiuose 

Šeštadienį Ukraina pranešė, kad Rusijos pajėgos Mariupolyje grobia žmones ir šiuos veža į Rusijos teritoriją.

„Per šią savaitę keletas tūkstančių Mariupolio gyventojų buvo išvežti į Rusiją. Okupantai neteisėtai paėmė žmones iš Livoberežni apskrities bei slėptuvės sporto klube, kur buvo daugiau nei tūkstantis civilių, iš kurių daugiausia – moterys ir vaikai – besislėpę nuo nuolatinio bombardavimo“, – teigiama miesto pranešime.

Ukraina skelbia, kad Rusijos pajėgos pagrobė 4-4,5 tūkst. Mariupolio gyventojų ir juos išvežė į netoli sienos su Ukraina esantį Rusijos uostamiestį Taganrogą.

Mariupolio meras Vadymas Boičenka teigė, kad pagrobti Mariupolio gyventojai vežami į stovyklas, kuriose rusų kariai tikrina jų telefonus ir dokumentus, o tada kai kuriuos žmones nukreipia į netoli esančius Rusijos miestus. Jis savo pranešime pabrėžė, kad šių žmonių „likimas nežinomas.“

„Okupantų veiksmai žinomi vyresnei kartai, kuri matė siaubingus Antrojo pasaulio karo įvykius, kai žmones grobė naciai. Sunku įsivaizduoti, kad XXI amžiuje žmonės gali būti jėga vežami į kitas šalis“, – teigė V.Boičenka.

„Kyiv Independent“ citavo ukrainietį, kuris, pasak laikraščio, kontaktavo su trimis šeimomis, kurios buvo prievarta iškeldintos.

„Dabar rusai vaikšto po rūsius ir jeigu ten likę žmonių, jie prievarta išvežami į Taganrogą“, – sakė šią savaitę Mariupolį palikęs medikas Eduardas Zarubinas.

Rusija iki šiol tiesiogiai nereagavo į kaltinimus, tačiau penktadienį šalies gynybos ministras pareiškė, kad neva „tūkstančiai ukrainiečių norėtų pabėgti į Rusiją.“

Jokio saugumo

Šeštadienį Ukrainos kariuomenės vadas CNN teigė, kad Mariupolyje žmonės rizikuoja savo gyvybe kiekvieną kartą, kai iškiša galvas iš bunkerio. Pasak jo, uostamiestis susiduria su intensyviausia kova visoje Ukrainoje.

Ketvirtąją Rusijos atakos dieną majoras Denisas Prokopenka, priklausantis nacionaliniai gvardijai „Azov“, CNN sakė, kad Mariupolyje atakos ore ir ant žemės vyksta praktiškai be perstojo.

„Įprastai Mariupolis puolamas ir dieną, ir naktį. Kartais būna 30 minučių tyla, tačiau tada miestą pradeda atakuoti tankais, artilerija, raketomis ir bombonešiais ar sraigtasparniais“, – pasakojo jis.

Vien šeštadienį iš Mariupolio į Zaporižę humanitariniais koridoriais buvo išgabenta daugiau nei 4100 žmonių, tarp kurių – 1172 vaikai, sakė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio atstovas Kyrylas Tymošenka.

Tačiau sekmadienį ukrainiečiai pranešė, kad Rusijos pajėgos staiga užkirto kelia į Mariupolio apylinkes keliavusiam civilių evakuacijai skirtam autobusų konvojui. Autobusai turėjo paimti iš Mariupolio bėgančius žmones, tačiau jam judėti neleista.

Iki šiol nėra aišku, kiek tiksliai žmonių Rusija nužudė Mariupolyje, tačiau atakos intensyvėja, o V.Putino režimas miestą palaužti stengiasi pasitelkiant agresyviausius metodus.

Miesto nori nuo 2014-ųjų

Mariupolis – Rusijai svarbus taškas. Miestas yra rytinėje pakrantėje, tarp Donbaso ir Krymo, kuriuos Rusija okupavo dar 2014 metais.

Rusijos pajėgos nori perimti Mariupolio kontrolę, kad visiškai valdytų koridorių.

Kaip rašė BBC, jeigu Mariupolis kris, tai Rusijai suteiktų vieno didžiausių Ukrainos uostų kontrolę. Taip pat atsivertų koridorius tarp Krymo, Luhansko ir Donecko.

Toks teritorijų sujungimas Rusijai leistų gerokai lengviau skirstyti resursus iš ir į Krymą. Rusija tokios kontrolės nori nuo 2014 metų.

Dėl šio sieko raketos skrieja ir į civilius objektus. Rusija nuo karo pradžios neigia, kad bombarduoja ir paprastus žmones, o dėl aukų Mariupolyje kaltina Ukrainos pajėgas.

D.Prokopenka teigė, kad dėl nuolatinių bombardavimų žmonės Mariupolyje negali palikti požeminių slėptuvių net tam, kad pasiimtų ypatingos svarbos daiktų. Tai reiškia, kad jie geria mažiau vandens, valgo mažiau maisto. Jie į paviršių išlenda tik tam, kad galėtų gauti karšto maisto.

„Žmonės maistą gaminasi gatvėse. Jie rizikuoja savo gyvybėmis, nes bombardavimas vyksta nuolat. Gatvėje temperatūra – minus 5 laipsniai“, – pasakojo D.Prokopenka.

Mariupolyje jau kurį laiką nėra nei dujų, elektros ar vandens tiekimo. Gatvėse paliekami žuvusių žmonių kūnai, nes niekas jų nepasiima arba paprasčiausiai tai daryti per pavojinga.

D.Prokopenka sakė, kad niekas nežino tikslaus nužudytų žmonių skaičiaus.

„Kai kurie žmonės yra palaidoti po griuvėsiais gyvi“, – žiaurius žodžius tarė jis.

Pranešimai apie Rusijos karių grobiamus žmones Mariupolyje kelia dar didesnį nerimą, nors pasaulis dar bando suprasti ir prieš tris diena įvykusį išpuolį. Tuomet Rusijos pajėgos numetė bombą ant dramos teatro, kuriame įrengta slėptuvė.

Privačiai kompanijai „Maxar“ paviešinus palydovo vaizdą paaiškėjo, kad pastatas buvo pažymėtas žodžiu „vaikai“.

Dramos teatras Mariupolyje buvo pagrindine humaninatrinės pagalbos stotimi. Smūgio metu čia esančioje slėptuvėje slėpėsi nuo 800 iki 1300 žmonių.

Gelbėjimo operacija mieste vyksta iki šiol, tačiau gelbėtojams dirbti – ypatingai svarbu, nes apšaudymai nesibaigia.

Įvairūs pranešimai skelbia, kad dauguma išgyvenusių ataką išsikasė iš po griuvėsių.

V.Zelenskis tokią ataką pavadino „teroro aktu“, kurį pasaulis „prisimins dešimtmečius.“

Praėjus keletui valandų po šių V.Zelenskio žodžių Rusijos pajėgos subombardavo mokyklą, kurioje slėpėsi 400 žmonių. Nėra aišku, kiek žmonių žuvo per ataką.

Parengta pagal CNN ir BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.