Išgyveno Holokaustą, bet nužudė rusai: Ukrainoje per sprogimą žuvo nacių košmarą ištvėręs vyras

96 metų vyras, išgyvenęs daugybę nacių koncentracijos stovyklų, įskaitant Buchenvaldo ir Bergeno-Belzeno, žuvo nuo sprogimo per Rusijos puolimą Ukrainos Charkovo mieste, patvirtino Buchenvaldo koncentracijos stovyklos memorialo fondo atstovas.

 Borisas Romančenko.<br> Twitter nuotr.
 Borisas Romančenko.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 9:33 AM

„Esame sukrėsti galėdami patvirtinti smurtinę Boriso Romančenkos, kurio dukterėčia pirmadienio rytą mums pranešė, kad jis mirė praėjusį penktadienį po to, kai bomba ar raketa pataikė į daugiaaukštį namą, kuriame jis gyveno Charkove, ir jo butas sudegė“, – sakė atstovas spaudai laikraščiui „Guardian“.

Regiono gelbėjimo tarnybų duomenimis, nuo vasario 24 d., kai Rusija pradėjo invaziją į Ukrainą, Charkove žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

Gimęs 1926 m. ūkininkų šeimoje Bondario kaime prie Sumų miesto šiaurės rytų Ukrainoje, B. Romančenka pateko į karo belaisvių nelaisvę po to, kai 1941 m. Vokietijos nacių režimas pradėjo operaciją „Barbarossa“ prieš Sovietų Sąjungą.

„Karas mus visiškai nustebino, aš negalėjau pabėgti“, – prisiminė jis interviu 2004 m. balandį.

1942 m. jis buvo deportuotas į Dortmundą, Vokietijos pramoniniame Rūro slėnyje, dirbti priverstiniu darbininku kasykloje. Bandęs pabėgti, jis buvo suimtas, kai jau ketino įlipti į traukinį, važiuojantį į rytus, ir 1943 m. sausio mėn. buvo deportuotas į Buchenvaldo koncentracijos stovyklą.

Vėliau B. Romančenka buvo perkeltas į Peenemundę Baltijos jūros Usedomo saloje, kur buvo priverstas dirbti prie V2 raketų programos, taip pat į Mittelbau-Dora ir Bergeno-Belzeno koncentracijos stovyklas.

B. Romančenka pasakojo, kad 1945 m. balandžio 14 d. britų ir amerikiečių sąjungininkų pajėgos jį išlaisvino iš Bergeno-Belzeno prieš pat tai, kai jis ir kiti išgyvenusieji turėjo būti nužudyti, nes buvo maitinami užnuodytu maistu.

Pasibaigus karui jis penkerius metus buvo įtrauktas į sovietų kariuomenę. Vėliau pradėjo aktyviai dalyvauti Holokausto atminimo įamžinimo institucijose, kelerius metus buvo Buchenvaldo-Doramemorialinio fondo tarptautinio komiteto viceprezidentas Ukrainai.

Jis dalyvavo keliuose atminimo renginiuose buvusioje stovyklos vietoje ir buvo pakviestas dalyvauti šiemet vyksiančiame Buchenvaldo išlaisvinimo minėjimo renginyje.

2015 m. jis rusų kalba perskaitė „Buchenvaldo priesaiką“ – išlikusių gyvų žmonių pasižadėjimą, duotą dar stovyklos išlaisvinimo laikais.

„Mūsų tikslas – sukurti naują taikos ir laisvės pasaulį“, – perskaitė jis.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.