Prancūzijos vyriausybė bando atkurti ramybę Korsikoje po kalinto nacionalisto nužudymo

Prancūzijos vyriausybė antradienį paragino laikytis ramybės po įkalinto korsikiečių nacionalisto Yvano Colonnos mirties, sukėlusios nerimą dėl galimo naujo smurto protrūkio Prancūzijai priklausančioje Viduržemio jūros saloje.

Prancūzijos vyriausybė bando atkurti ramybę Korsikoje po kalinto nacionalisto nužudymo<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos vyriausybė bando atkurti ramybę Korsikoje po kalinto nacionalisto nužudymo<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 2:07 PM

Y. Colonnai atliekant bausmę iki gyvos galvos už 1998 metais įvykdytą aukšto rango Korsikos regiono pareigūno Claude'o Erignaco nužudymą kovo 2 dieną jį sumušė kitas kalinys.

Šis incidentas sukėlė visuomenės pasipiktinimą ir didžiausius po daugelio meto susirėmimus saloje, kur kai kurie tebelaiko Y. Colonną didvyriu kovoje už nepriklausomybę. Žinia apie jo mirtį buvo paskelbta pirmadienio vakarą.

„Dabar turime raginti laikytis ramybės ir pradėti dialogą, – antradienį radijui „Europe 1“ sakė sakė prancūzų vyriausybės atstovas Gabrielis Attalis. – Bus daroma viskas, kad būtų išsiaiškinta, kas privedė iki tokios nepriimtinos situacijos.“

Vienas garsiausių Prancūzijos kalinių 61 metų Y. Colonna nuo kovo 2 dienos, kai Arlio kalėjime jį užpuolė už teroristinius nusikaltimus įkalintas islamistas, buvo komos būsenos.

„Šeima prašo gerbti jos sielvartą ir nieko nekomentuos“, – naujienų agentūrai AFP pirmadienio vakarą sakė Y. Colonnos advokatas Patrice'as Spinosi. Jis patvirtino, kad jo ginamasis mirė Marselio ligoninėje nuo patirtų traumų.

Siekdama numalšinti vietos gyventojų pasipiktinimą dėl išpuolio kalėjime, Prancūzijos teisėjai kovo 17 dieną atidėjo Y. Colonnai skirtos įkalinimo bausmės vykdymą dėl medicininių priežasčių. Dėl jo užpuolimo pradėtas baudžiamasis tyrimas ir vidinis tyrimas kalėjime.

Likus mėnesiui iki prezidento rinkimų praėjusią savaitę Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas interviu laikraščiui netikėtai paskelbė, kad vyriausybė gali būti pasirengusi pasiūlyti Korsikai „autonomiją“.

Prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad šis klausimas neturėtų būti „tabu“, bet pridūrė, kad prieš pradedant diskusiją neramumai turi baigtis.

„Tai yra diskusija, kuri negali vykti kol nėra visiškos ramybės“, – sakė jis praėjusį ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.