JAV ir ES smerkia naują nuosprendį A. Navalnui

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga antradienį pasmerkė naują Rusijos teismo nuosprendį kalinamam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui, paskiriant jam devynerių metų įkalinimo bausmę.

Aleksejus Navalnas teisme.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aleksejus Navalnas teisme.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 7:12 AM

„Šis suklastotas teismo sprendimas yra naujausias bandymas nutildyti Navalną“, – sakė JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Šis neraminantis sprendimas... yra dar vienas Rusijos vyriausybės plečiamo susidorojimo su kitaminčiais ir raiškos laisve pavyzdys siekiant nuslėpti Kremliaus brutalų, neišprovokuotą karą Ukrainoje“, – sakė jis.

ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio pareiškime sakoma, kad blokas „griežtai smerkia politiškai motyvuotą“ teismo sprendimą pratęsti A. Navalno kalinimą.

„Kartojame savo raginimą Rusijos valdžiai jį nedelsiant ir be sąlygų paleisti“, – sakoma pareiškime.

Rusijos teismas antradienį paskelbė, kad jau kalinamam A. Navalnui skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė, pripažinus jį kaltu dėl lėšų grobstymo ir nepagarbos teismui.

45-erių A. Navalnas atliks „devynerių metų laisvės atėmimo bausmę griežto režimo kolonijoje“, paskelbė teisėja Margarita Kotova per posėdį, surengtą pataisos kolonijoje netoli Maskvos, kur yra laikomas opozicionierius, atliekantis kitą pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę.

A. Navalno gynybos komanda sakė, kad naujasis nuosprendis pakeičia šiuo metu jo atliekamą bausmę: tai reiškia, kad opozicijos veikėjas į laisvę turi išeiti ne po pusantrų, o po aštuonerių metų.

Bausmė A. Navalnui paskirta 27-ą Rusijos invazijos provakarietiškoje Ukrainoje dieną. Per šį karą, kurį Maskva vadina „specialia karine operacija“, jau žuvo tūkstančiai žmonių, o maždaug 10 mln. turėjo palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.