Mirė pirmoji JAV valstybės sekretorė moteris Madeleine Albright

Mirė Madeleine Albright, pirmoji JAV valstybės sekretorė moteris, padėjusi vadovauti Vakarų užsienio politikai po Šaltojo karo. Jai buvo 84 metai.

Pirmoji JAV valstybės sekretorė moteris Madeleine Albright.<br>AFP/Scanpixn nuotr.
Pirmoji JAV valstybės sekretorė moteris Madeleine Albright.<br>AFP/Scanpixn nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 8:49 PM, atnaujinta Mar 23, 2022, 9:00 PM

Jos mirtis elektroniniu laišku buvo patvirtinta pasaulinės strategijos įmonės „Albright Stonebridge Group“, kurią įkūrė M.Albright, darbuotojams.

M.Albright buvo viena svarbiausių buvusios JAV prezidento Billo Clintono administracijos figūrų. Iš pradžių ji ėjo JAV ambasadorės Jungtinėse Tautose pareigas, o po antrosios B.Clintono prezidento kadencijos tapo vyriausiąja šalies diplomate. Ji pasisakė už NATO plėtrą, siekė, kad aljansas įsikištų Balkanuose ir sustabdytų genocidą bei etninį valymą, stengėsi mažinti branduolinių ginklų plitimą, pasisakė už žmogaus teises ir demokratiją visame pasaulyje.

Ji buvo JAV užsienio politikos veidas dešimtmetį nuo Šaltojo karo pabaigos iki 2001 m. rugsėjo 11 d. išpuolių sukelto karo su terorizmu, kurį prezidentas George'as Bushas paskelbė „naująja pasaulio tvarka“.

JAV, ypač Irake ir Balkanuose, kūrė tarptautines koalicijas ir kartais vykdė karinę intervenciją, kad sugriautų autokratinius režimus, o M.Albright – save vadinanti „pragmatiška idealiste“, kuri sukūrė terminą „tvirtas daugiašališkumas“, apibūdinantį B.Clintono administracijos užsienio politiką – savo pasaulėžiūrą formavo remdamasi patirtimi, įgyta augant šeimoje, kuri 20 a. vidurio Europoje bėgo nuo nacių ir komunistų.

Ji manė, kad JAV yra „nepakeičiama tauta“, kai reikia naudoti diplomatiją ir jėgą demokratinėms vertybėms visame pasaulyje ginti.

„Mes stovime aukštai ir matome toliau nei kitos šalys į ateitį, ir matome, koks pavojus gresia mums visiems“, – sakė ji 1998 m. NBC. „Žinau, kad amerikiečių uniformuoti vyrai ir moterys visada pasirengę aukotis dėl laisvės, demokratijos ir amerikietiško gyvenimo būdo.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.