Jungtinė Karalystė pasiųs Ukrainos kariuomenei daugiau raketų ir suteiks papildomą finansinę pagalbą

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas vėlai trečiadienį pranešė, kad jo šalis pasiųs dar 6 000 raketų ir skirs 25 mln. svarų (30 mln. eurų) finansinės pagalbos Ukrainos kariuomenei, kovojančiai su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

B. Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B. Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 12:52 PM

Pranešimas apie skiriamą finansavimą ir papildomą amuniciją, įskaitant prieštankinius ir sprogstamuosius ginklus, buvo paskelbtas NATO ir Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimų, per kuriuos bus diskutuojama apie Rusijos invaziją, išvakarėse.

Britanijos lyderis ragins sąjungininkus Vakaruose „įjungti aukštesnę pavarą“ reaguojant į Maskvos veiksmus, be kita ko, teikiant „sustiprintą gynybos pagalbą Ukrainai ir griežtinant ekonomines sankcijas“, nurodė Dauningo gatvė.

B. Johnsonas išdėstys Londono ketinimus dirbti su partneriais, kad būtų sustiprinti Ukrainos gynybos pajėgumai, pavyzdžiui, teikiant informaciją apie toli esančius taikinius ir kitokius žvalgybos duomenis, sakoma pranešime.

„Negalime sėdėti rankų sudėję ir to nedarysime, kai Rusija mala į dulkes Ukrainos miestus ir didmiesčius“, – sakoma B. Johnsono pranešime, skelbiančiame apie naują pagalbos Kyjivui paketą.

„Jungtinė Karalystė dirbs su mūsų sąjungininkais, kad padidintų karinę ir ekonominę paramą Ukrainai, sustiprintų jų gynybą, jiems persveriant svarstyklių lėkštę šioje kovoje“, – pridūrė premjeras.

B. Johnsonas sakė, kad tarptautinei bendruomenei reikia rinktis – „išlaikyti laisvės liepsną Ukrainoje“ arba rizikuoti, kad ši liepsna „bus užgesinta Europoje ir pasaulyje“.

Londonas jau išsiuntė Kyjivui daugiau kaip 4 000 prieštankinių ginklų, įskaitant raketas NLAW ir „Javelin“.

JK vyriausybė taip pat nusprendė perduoti Ukrainai nešiojamųjų priešlėktuvinių raketų „Starstreak“. Šie itin didelį greitį išvystantys modernūs ginklai gali padėti Ukrainai apsisaugoti nuo niokojamų Rusijos aviacijos smūgių.

Be to, Britanija išsiuntė Ukrainos kariuomenei neperšaunamų liemenių, šalmų ir kariškų batų.

Ekspertai sako, kad britų parūpinta ginkluotė ir kitos atsargos labai smarkiai padėjo Ukrainai pristabdyti Rusijos puolimą.

Britanija anksčiau buvo įsipareigojusi suteikti Ukrainai 400 mln. svarų (480 mln. eurų) vertės humanitarinės ir ekonominės pagalbą.

Naujas 25 mln. svarų finansavimo paketas padės išmokėti atlyginimus Ukrainos kariams, lakūnams ir policininkams, taip pat padės užtikrinti, kad šalies ginkluotosios pajėgos būtų aprūpintos aukštos kokybės įranga, rašo Dauningo gatvė.

Be papildomos karinės amunicijos ir finansavimo Britanija dar skirs 4,1 mln. svarų (4,93 mln. eurų) visuomeninio transliuotojo BBC tarptautinei tarnybai, prisidėdama prie tarpvyriausybinių pastangų kovoti su dezinformacija Rusijoje ir Ukrainoje.

Papildomas finansavimas ir administracinė parama taip pat bus skirti Tarptautinio Baudžiamojo Teismo atliekamiems karo nusikaltimų Ukrainoje tyrimams, pažymėjo B. Johnsono biuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.