NATO: Ukrainoje jau žuvo 7–15 tūkst. Rusijos karių

NATO trečiadienį paskelbė vertinimus, kad per keturias karo Ukrainoje savaites žuvo 7–15 tūkst. Rusijos karių, šalies gynėjų įnirtingam pasipriešinimui sužlugdžius Maskvos užmojus laimėti žaibišką pergalę.

Rusijos kariai Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos kariai Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 7:22 AM

Palyginimui, per 10 metų karo Afganistane tuometė Sovietų Sąjunga neteko apie 15 tūkst. karių.

Vienas aukšto rango NATO kariškis sakė, jog Aljanso vertinimas grindžiamas iš Ukrainos tarnybų gauta informacija, Rusijos tarnybų sąmoningai arba nesąmoningai paskelbtais duomenimis, taip pat duomenimis, surinktais iš viešai prieinamų šaltinių. Kariškis kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, kaip numato NATO taisyklės.

Ukraina iki šiol yra paskelbusi mažai informacijos apie savo kariuomenės nuostolius, o Vakarų šalys nėra pateikusios vertinimų. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prieš beveik dvi savaites sakė, kad žuvo apie 1,3 tūkst. ukrainiečių karių.

Vasario 24 dieną Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pradėjus didžiausią karinį puolimą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo iš pradžių atrodė, kad Ukrainos vyriausybė gali būti greitai nuversta. Tačiau trečiadienį, praėjus lygiai keturioms savaitėms nuo kautynių pradžios, Maskvos pajėgos atrodo įklimpusios į sunkią karinę kampaniją.

Antžeminių pajėgų puolimui sulėtėjus arba sustojus dėl ukrainiečių, ginkluotų Vakarų tiekiamais ginklais, rengiamų pasalų ir žaibiškų smūgių, Rusijos pajėgos perėjo prie taikinių bombardavimo iš tolo ir ėmėsi naudoti tokią pačią taktiką, kuri pavertė griuvėsiais Sirijos ar Čečėnijos miestus.

Vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas trečiadienį sakė, kad Rusijos sausumos pajėgos atrodo stiprinančios gynybos pozicijas už 15–20 km nuo Kyjivo ir beveik nebemėginančios judėti miesto centro link.

Anot pareigūno, rusų pajėgos nebeatrodo ketinančios pulti sostinės, o kai kuriose vietose į rytus nuo Kyjivo ukrainiečiams netgi pavyko atstumti jas tolyn.

Atrodo, kad Rusijos kariuomenė dabar susitelkusi į operacijas rytiniame Donbaso regione, ypač Luhansko ir Donecko srityse. Tikėtina, kad jos mėgins atkirsti Ukrainos dalinius ir neleisti joms judėti į vakarus ginti kitų miestų, sakė amerikiečių pareigūnas. JAV taip pat pastebėjo padidėjusį Rusijos karinio laivyno aktyvumą Azovo jūroje, įskaitant desanto laivų pastangas atgabenti atsargų sausumos pajėgoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.