Pchenjanas paskelbė „Holivudo stiliaus“ klipą apie balistinės raketos paleidimą

Odinė striukė, akiniai nuo saulės ir milžiniška raketa: Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida penktadienį paskelbė klipą apie Pchenjano lig šiol didžiausios tarpžemyninės balistinės raketos (TŽBR) paleidimą, bandydama pamėgdžioti „senosios mokyklos“ holivudinį stilių.

Vaizdo įraše matyti, kaip šalies lyderis Kim Jong Unas artėja prie kameros, apsuptas generolų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vaizdo įraše matyti, kaip šalies lyderis Kim Jong Unas artėja prie kameros, apsuptas generolų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2022, 4:55 PM

Vaizdo įraše matyti, kaip šalies lyderis Kim Jong Unas artėja prie kameros, apsuptas generolų, ruošiantis paleisti milžinišką raketą „Hwasong-17“ per pirmąjį Pchenjano TŽBR bandymą nuo 2017 metų.

Skambant įtemptai muzikai, montaže rodomi laikrodžius tikrinantys du generolai ir Kim Jong Unas. Paskui jis nusiima akinius nuo saulės ir linkteli galva, ragindamas karius paruošti milžinišką raketą paleidimui.

Klipe, kuris socialinėje žiniasklaidoje netrukus virto perdirbiniais ir parodijomis, daug dėmesio skiriama ir pačiai raketai. Dramatiškoje atgalinio skaičiavimo scenoje matyti, kaip kariai prieš paleidimą šaukia: „Ugnis!“

Galiausiai paspaudžiamas bandymo pradžios mygtukas.

Pietų Korėjos privačios organizacijos „Sejong Institute“ eksperto Cheong Seong-chango nuomone, kad toks montažo stilius liudija apie augantį Pchenjano pasitikėjimą savo kariniais pajėgumais.

„Jie įgijo tokį pasitikėjimą savo karine galia, kad jaučiasi patogiai paversdami tai filmu ir tuo mėgaudamiesi“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Kim Jong Uno tėvas ir pirmtakas Kim Jong Ilas buvo aistringas kino mėgėjas. Jis 1978 metais įsakė pagrobti vieną Pietų Korėjos kino režisierių ir vieną aktorę, kurie buvo verčiami prisidėti prie Šiaurės Korėjos kino industrijos plėtojimo.

Net ir dabar neturtinga šalis dosniai finansuoja filmų kūrimą, nors daugelis šių kūrinių yra propagandiniai darbai, liaupsinantys valdančiąją Kimų dinastiją.

Vis tik naujausias Pchenjano propagandinis filmukas „primena Quentino Tarantino kriminalinį filmą „Pasiutę šunys“ (Reservoir Dogs) ir net „New World“ – Pietų Korėjos filmą apie gangsterius“, AFP komentavo Korėjos nacionalinio menų universiteto kino studijų profesorė Kim So-young.

Nors penktadienį paskelbtame valstybinės žiniasklaidos klipe akivaizdžiai atsispindi užsienio įtaka, Kim Jong Uno režimas baudžia Šiaurės Korėjos gyventojus už slaptą naudojimąsi užsienietišku turiniu.

Pernai Šiaurės Korėja priėmė naują įstatymą, skirtą atsikratyti bet kokios išorės įtakos. Tas teisės aktas, be kita ko, numato bausmę visiems piliečiams, pagautiems žiūrint užsienio filmus ar dėvint užsienietiškus drabužius.

Milžiniška TŽBR „Hwasong-17“ pirmą kartą buvo demonstruota 2020 metų spalį, o analitikai ją praminė „raketa monstru“.

Iki šiol ji niekada nebuvo sėkmingai išbandyta, o ketvirtadienį atliktas paleidimas iškart išprovokavo Pchenjano kaimynių ir Jungtinių Valstijų pasipiktinimą.

Šiaurės Korėjai jau taikomos skaudžios tarptautinės sankcijos dėl šalies ginklų programų. Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį rengia skubų posėdį dėl naujausio TŽBR bandymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.