Kas yra „Mariupolio mėsininkas“? Kruvinus išpuolius organizavo ir Sirijoje

Rusijos pulkininkas generolas Michailas Mizincevas užsitarnavo „Mariupolio mėsininko“ pravardę už tai, kad vadovavo siaubingam Ukrainos miesto Mariupolio puolimui, dėl kurio jis virto griuvėsiais.

Apgriauti Mariupolio gimdymo namai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Apgriauti Mariupolio gimdymo namai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-26 23:10, atnaujinta 2022-03-26 23:49

Ukrainos kariuomenės pareigūnai teigia, kad M.Mizincevas organizavo panašų išpuolį ir Sirijoje, po kurio Alepo miestas buvo subombarduotas.

Per išpuolį Mariupolyje buvo susprogdintas teatras, kuris buvo pažymėtas kaip prieglauda vaikams – per šį išpuolį žuvo maždaug 300 ten prieglobstį radusių žmonių.

M. Mizincevas vadovauja Nacionaliniam gynybos valdymo centrui, kurį Rusija įsteigė 2014 m., kad galėtų vadovauti būsimoms karinėms operacijoms.

Sovietų Sąjungos įtaka

M. Mizincevas gimė Sovietų Sąjungoje 1962 m., kaime, nutolusiame 400 km. nuo Maskvos.

Jis sparčiai kilo karjeros laiptais, mokėsi Kijevo aukštojoje kombinuotųjų ginklų vadų mokykloje, o paskui tapo žvalgybos būrio vadu sovietų armijoje Rytų Vokietijoje – tame pačiame regione, kuriame veikė KGB agentas Vladimiras Putinas.

Žlugus Sovietų Sąjungai, M. Mizincevas buvo išsiųstas į Kaukazą vadovauti motorizuotajam šaulių batalionui.

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje grįžęs į Maskvą, jis buvo greitai paaukštintas pareigose, o 2003 m. tapo štabo viršininko operacijų direktorato vadovas, kur jam buvo patikėtos karinio planavimo pareigos.

Vėliau jis ėmė vadovauti Nacionaliniam gynybos valdymo centrui, kuriame, kaip pranešama, koordinavo Rusijos dalyvavimą Sirijos pilietiniame kare 2015-2016 m.

Nuo Sirijos iki Ukrainos

Rusija padėjo Sirijos vyriausybinėms pajėgoms surengdama keletą oro antskrydžių, per kuriuos Alepe žuvo apie 1 700 civilių gyventojų.

Pranešama, kad Rusijos pajėgos naudojo kasetines ir padegamąsias bombas bei cheminius ginklus gyvenamuosiuose rajonuose, įskaitant ir ligonines.

M. Mizincevas buvo Rusijos spaudos veidas pareiškimuose apie Mariupolio apsiaustį. Vaizdo pranešimuose jis ukrainiečius vadino „banditais“ ir „neonaciais“ bei kaltino juos vykdant „masinį terorą“.

Jis kaltinamas įsakęs smogti daugybei civilinės infrastruktūros objektų, įskaitant mokyklas, ligonines ir teatrą, kuriame prieglobstį rado daugiau nei 1 000 civilių.

Ukrainos pilietinių laisvių centro vadovė Oleksandra Matvijčiuk pareikalavo, kad M. Mizincevui Hagoje būtų pateikti kaltinimai dėl karo nusikaltimų.

Parengta pagal Foxnews inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.