Įtariama, kad R. Abramovičius ir Ukrainos taikos derybininkai buvo apnuodyti

Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius ir Ukrainos derybininkai anksčiau šį mėnesį tapo įtariamos apnuodijimo atakos, kuria, manoma, Maskvos griežtosios linijos šalininkai siekė sužlugdyti taikos derybas, taikiniais, pirmadienį pranešė laikraštis „The Wall Street Journal“ (WSJ).

R.Abramovičius.<br>REUTERS/ Scanpix nuotr.
R.Abramovičius.<br>REUTERS/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2022, 6:41 PM, atnaujinta Mar 29, 2022, 7:13 AM

Pranešama, kad milijardierius verslininkas, kuriam Vakarų šalys, siekdamos daryti spaudimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl jo invazijos į Ukrainą, neseniai pritaikė sankcijas, keliavo tarp Kijevo, Maskvos ir kitų derybų vietų.

Su šiuo klausimu susipažinęs šaltinis patvirtino pranešimą naujienų agentūrai AFP, teigdamas: „Deja, tai, apie ką pranešė „Wall Street Journal“, įvyko.“

Po susitikimo Ukrainos sostinėje R. Abramovičiui ir mažiausiai dviem aukšto rango Ukrainos derybininkams pasireiškė tokie simptomai kaip paraudusios akys, skausmingai ašarojančios akys ir besilupanti veido ir rankų oda, teigia amerikiečių laikraščio cituojami šaltiniai.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas incidento nepatvirtino ir patarė sekti „tik oficialią informaciją“.

„Šiandien visi derybų grupės nariai dirba kaip įprasta, – sakė jis. – Žiniasklaidoje yra daug spekuliacijų dėl šios informacijos ir įvairių sąmokslo teorijų.“

Tiksliai neaišku, kas galėjo surengti įtariamą išpuolį, tačiau asmenys, prieš kuriuos jis buvo nukreiptas, kaltino Maskvos griežtosios linijos šalininkus, siekiančius sužlugdyti vykstančias derybas dėl karo užbaigimo, teigė WSJ.

R. Abramovičiaus ir kitų derybininkų savijauta pagerėjo ir jų gyvybei pavojus negresia, teigė šaltiniai.

„Nebuvo siekiama nužudyti, tai buvo tik įspėjimas“, – išnagrinėjęs incidentą WSJ teigė Christo Grozevas iš pripažinimą pelniusio žurnalistinių tyrimų tinklapio „Bellingcat“.

Ch. Grozevas, kuris po tyrimo nustatė, kad Kremliaus agentai 2020 metais nervus paralyžiuojančia medžiaga apnuodijo Rusijos opozicionierių Aleksejų Navalną, matė įtariamos atakos prieš R. Abramovičių padarinių nuotraukas, tačiau teismo medicinos ekspertams nepavyko laiku paimti mėginių nuodams nustatyti, pranešė WSJ.

„Bellingcat“ socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad trys vyrai, kuriems pasireiškė simptomai, „kelias valandas iki simptomų atsiradimo vartojo tik šokoladą ir vandenį“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad jo vyriausybė sulaukė pagalbos pasiūlymų iš Rusijos verslininkų, įskaitant R. Abramovičių, kuris yra „Chelsea“ futbolo klubo savininkas bei siekia jį parduoti ir kuris turi senų ryšių su V. Putinu.

V. Zelenskis žurnalistams sakė, kad tie verslininkai teigė norintys „kažką padaryti“ ir „kažkaip padėti“ deeskaluoti Rusijos karinį puolimą Ukrainoje, per kurį žuvo tūkstančiai žmonių.

V. Zelenskis neužsiminė apie įtariamą apnuodijimą, o prezidento atstovas spaudai, pasak WSJ, neturėjo jokios informacijos apie tokį išpuolį.

Vakarai, įskaitant Jungtines Valstijas ir Europos Sąjungos šalis, įvedė precedento neturinčias sankcijas Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą, be kita ko, į juoduosius sąrašus įtraukdami oligarchus ir kitus V. Putinui artimus asmenis.

Praėjusią savaitę WSJ pranešė, kad V. Zelenskis paprašė JAV prezidento Joe Bideno neskelbti sankcijų R. Abramovičiui, argumentuodamas tuo, kad Rusijos milijardierius galėtų suvaidinti svarbų vaidmenį derantis dėl taikos susitarimo su Maskva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.