Šri Lankoje kasdien 10 valandų stabdomas elektros tiekimas, ligoninės atšaukia operacijas

Šri Lanka trečiadienį paskelbė apie įvedamas rekordines kasdienes 10 valandų trukmės elektros tiekimo pertraukas visoje šalyje, vis daugiau šalies ligoninių pranešant apie atidedamas planines operacijas dėl kuro ir būtiniausių vaistų trūkumo.

Šri Lanka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šri Lanka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 4:55 PM

Šią 22 mln. gyventojų turinčią Pietų Azijos valstybę yra ištikęs didžiausias ekonominis nuosmukis nuo nepriklausomybės paskelbimo 1948 metais: dėl užsienio valiutos trūkumo šalis stokoja būtiniausių prekių, tokių kaip maisto produktai ir dujos maistui gaminti, gyventojams kasdien išjungiama elektra.

Monopolinė valstybinė elektros energijos įmonė paskelbė, kad nuo mėnesio pradžios elektros energijos tiekimas bus atjungiamas nebe 7, o 10 valandų, nes trūksta degalų elektros generatoriams.

Daugiau nei 40 procentų elektros energijos Šri Lanka gaudavo iš hidroelektrinių, tačiau dėl kritulių trūkumo dauguma rezervuarų pavojingai išseko, sakė pareigūnai.

Didžioji dalis elektros energijos šalyje pagaminama deginant anglis ir žibalą. Šie energijos šaltiniai yra importuojami, tačiau ir jų trūksta, nes šalis neturi pakankamai užsienio valiutos, kad galėtų sumokėti už tiekimą.

Mažiausiai dar dvi ligoninės pranešė, kad sustabdė planines operacijas, nes jose pavojingai trūksta gyvybiškai svarbių medicinos reikmenų, nuskausminamųjų ir cheminių medžiagų diagnostiniams tyrimams atlikti. Likučius nuspręsta taupyti neatidėliotiniems atvejams.

Didžiausia šalies gydymo įstaiga Šri Lankos nacionalinė ligoninė pranešė, kad taip pat sustabdė įprastus diagnostinius tyrimus.

Tačiau jos pareigūnas pridūrė, kad įstaiga ir toliau gauna elektros energiją iš nacionalinio tinklo.

Dvi dienas nebus dyzelino

Tuo tarpu pagrindinė Šri Lankos mažmeninės prekybos degalais įmonė pareiškė, kad šalyje mažiausiai dvi dienas nebus dyzelino – dažniausiai viešojo transporto naudojamo kuro.

Valstybinės įmonės „Ceylon Petroleum Corporation“ pareigūnai paragino ilgose eilėse degalinėse laukiančius žmones išsiskirstyti ir sugrįžti tik tuomet, kai bus iškrautas ir išvežiotas importuotas dyzelinas. Daugelis jų išėjo, palikę automobilius stovėti eilėse.

Degalų kainos taip pat buvo didinamos ne kartą – nuo metų pradžios benzino kaina išaugo beveik dvigubai, o dyzelino – 76 procentais.

2020 metų kovą Kolombas įvedė griežtus importo apribojimus, siekdamas taupyti užsienio valiutą, reikalingą 51 mlrd. JAV dolerių siekiančių užsienio skolų grąžinimui.

Tačiau šie suvaržymai sukėlė svarbiausių prekių trūkumą ir didžiulį kainų augimą.

Šri Lankos vyriausybė siekia Tarptautinio valiutos fondo paramos ir nori dar daugiau skolintis iš Indijos ir Kinijos.

Keblią Šri Lankos padėtį dar labiau pablogino Covid-19 pandemija, kuri paralyžiavo salos turizmo sektorių, o užjūryje dirbančių šrilankiečių perlaidos taip pat smarkiai sumažėjo.

Daugelis ekonomistų dėl krizės taip pat kaltina vyriausybės netinkamą valdymą, įskaitant mokesčių mažinimą ir ilgus metus trunkantį biudžeto deficitą.

Šalies statistikos tarnyba trečiadienį paskelbė, kad 2021 metais, prieš prasidedant krizei, šalies ekonomikos augimas siekė 3,7 procento, bet metais anksčiau fiksuotas rekordinis 3,6 procento smukimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.