Tris valandas Airijos mieste prieš savo žmoną smurtavęs lietuvis žudikas dar kartą išvengė kalėjimo

Airijos miesto Korko Apeliacinis teismas antradienį nusprendė, kad lietuviui skirta bausmė buvo per švelni. Nepaisant to, nuteistajam buvo leista palikti teismą anksčiau, atsižvelgus į laiką, kurį užpuolikas jau praleido areštinėje.

Išpuolio metu moteris norėjo šauktis pagalbos – ji bandė paskambinti policijai – tačiau užpuolikas išplėšė telefoną iš moters rankų ir jį sudaužė.<br> Scanpix asociatyvi nuotr.
Išpuolio metu moteris norėjo šauktis pagalbos – ji bandė paskambinti policijai – tačiau užpuolikas išplėšė telefoną iš moters rankų ir jį sudaužė.<br> Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 12:59 PM, atnaujinta Mar 30, 2022, 1:01 PM

Anksčiau už žmogžudystę teistas vyras, tampęs savo sutuoktinę už plaukų, daužęs jos galvą į stalą, smūgiavęs kumščiais, spardęs ir net bandęs nuplėšti jos blakstienas ir galiausiai bandydamas ją uždusinti, ir vėl išvengė kalėjimo, nepaisant to, kad apeliacinis teismas antradienį nusprendė, jog pirmoji jam skirta bausmė yra per švelni, rašo irishexaminer.com.

45-erių lietuvis Marius Ručinskas, dabar gyvenantis Korko mieste, gavo 18-os mėnesių lygtinę bausmę už tris valandas trukusį užpuolį prieš savo žmoną Renatą Ručinskienę. Išpuolis įvyko 2020 m. sausio 1 d., poros namuose, Korke.

Prokuratūros direktorius apskundė teisėjo Seano O Donnabhaino nuosprendį, teigdamas, jog vyrui skirta bausmė yra per švelni.

Apeliaciniam teismui pateiktuose dokumentuose prokuratūros direktorius nurodė, kad 2021 m. rugsėjį Korko apygardos Baudžiamajame teisme prieš teisėją S.O Donnabhainą stojęs D.Ručinskas prisipažino įvykdęs tris valandas trukusį išpuolį prieš savo sutuoktinę R.Ručinskienę.

Prokuratūros atstovas Brendanas Kelly trijų teisėjų vadovaujamam teismui sakė, kad savo kaltę užpuolikas pripažino tik teismo dieną.

B.Kelly teigimu, nuteistasis įvykdė „ilgai trukusį buitinį išpuolį, kurio metu auka buvo mušama kumščiais, spardoma, tampoma už plaukų, vyras trankė jos galvą į stalą ir bandė nuplėšti blakstienas.“ Vyras taip pat grasino nužudymu.

Atstovas pasakojo, kad išpuolio metu moteris norėjo šauktis pagalbos – ji bandė paskambinti policijai – tačiau užpuolikas išplėšė telefoną iš moters rankų ir jį sudaužė.

B.Kelly teisme taip pat sakė, kad M.Ručinskas prieš tai buvo nuteistas 15 m. kalėjimo Lietuvoje už žmogžudystę. Atlikęs savo bausmę, 2015 m. vyras persikėlė gyventi į Airiją.

„Jam skirta bausmė yra pernelyg švelni“, – sakė atstovas.

Skelbdama sprendimą, teisėja Isobel Kennedy, posėdžiavusi su teismo pirmininku teisėju George‘u Briminghamu ir teisėju Patricku McCarthy, sakė, kad apeliacinis teismas sutinka su prokuratūra ir panaikina pirminį nuosprendį.

Teisėja I.Kennedy pabrėžė, kad įvykdytas nusikaltimas buvo ypatingai žiaurus.

„Auka, tikriausiai, buvo įbauginta“, – sakė teisėja.

Tačiau nors M.Ručinskui skirta bausmė buvo padidinta nuo 18-os mėnesių iki trejų su puse metų, teismas leido atidėti paskutiniuosius dvejus metus – susitarus dėl gero elgesio, nuteistajam buvo leista teismą palikti. Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į laiką, kurį vyras jau yra praleidęs areštinėje.

Teisėjas G.Birminghamas pastebėjo, kad teisėjas S.O Donnabhainas savo bausmę skyrė žmogui, „kuris areštinėje jau buvo praleidęs 13 mėnesių“. Jo teigimu, tokia bausmė „tuo metu prilygo 18 mėnesių“.

Tačiau teisėjas P.McCarthy sakė, kad M.Ručinsko seniau įvykdytas nužudymas parodo vyro polinkį į smurtą.

Nuteistojo atstovas Dermotas Sheehanas teismui sakė, kad jo klientas dabar gyvena Korke, kur dirba mėsos perdirbimo įmonėje.

Advokato teigimu, jo klientas anksčiau dirbo žveju ir žuvies perdirbimo įmonėje, tačiau turėjo šiuos darbus palikti po šios bylos paviešinimo.

Savo pareiškime D.Sheehanas taip pat pridūrė, kad teisėjo S.O Donnabhaino skirta bausmė yra teisinga.

„Žinoma, tai švelni bausmė. Nesakau, kad ji nebuvo tokia. Tačiau iš principo jokia klaida nebuvo padaryta“, – sakė D.Sheehanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.