Rusijos invaziją į Ukrainą „pražiopsojusiam“ Prancūzijos generolui – negailestingas kirtis: išmestas iš darbo

Prancūzijos karinės žvalgybos vadovas generolas Ericas Vidaud neteko darbo, nes nesugebėjo nuspėti Rusijos karo Ukrainoje, teigiama pranešimuose.

 Prancūzija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-31 13:51, atnaujinta 2022-03-31 14:18

Praėjus septyniems mėnesiams po to, kai jis pradėjo eiti šias pareigas, viename pranešime teigiama, kad jis buvo kaltinamas dėl „netinkamo instruktažo“ ir „nepakankamo dalykų išmanymo“.

JAV teisingai įvertino, kad Rusija planavo didelio masto invaziją, o Prancūzija padarė išvadą, kad tai mažai tikėtina.

Dėl to generolą E.Vidaud kaltino Prancūzijos kariuomenės vadas, sakė šaltinis.

Tačiau karinis šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo darbas buvo teikti „karinę žvalgybinę informaciją apie operacijas, o ne apie išankstinius planus“. Kadangi generolo E.Vidaud tarnyba padarė išvadą, kad Rusija turėjo priemonių įsiveržti į Ukrainą, šaltinis sakė, kad „tai, kas įvyko, įrodo, jog jis buvo teisus“.

Kovo pradžioje Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų vadovas generolas Thierry Burkhardas pripažino, kad Prancūzijos žvalgyba nebuvo tokio lygio kaip JAV ar Jungtinės Karalystės instruktažai, kurie buvo paviešinti siekiant daryti spaudimą Rusijos vadovui Vladimirui Putinui.

„Amerikiečiai sakė, kad rusai ruošiasi pulti, jie buvo teisūs, – sakė jis laikraščiui „Le Monde“. – Vietoj to mūsų tarnybos manė, kad Ukrainos užkariavimo kaina būtų buvusi monstriška ir kad rusai turėjo kitų galimybių nuversti Ukrainos Volodymyro Zelenskio vyriausybę.“

Klaidingas Prancūzijos supratimas buvo dar labiau gėdingas, nes prezidentas Emmanuelis Macronas su juo reguliariai kalbėjosi kelios dienos prieš vasario 24 d. invaziją.

Žvalgybos specialistas profesorius Alexandre'as Papaemmanuelis AFP sakė, kad pernelyg lengva dėl nesėkmės kaltinti karinę žvalgybą, nes kalta visa Prancūzijos žvalgybos bendruomenė.

Tačiau generolas E.Vidaud, buvęs Prancūzijos specialiųjų pajėgų vadas, atrodo, kad buvo išstumtas ir dėl kitų priežasčių.

Praėjus kelioms savaitėms po to, kai jis pradėjo vadovauti karinei žvalgybai, jo tarnyba sulaukė kritikos, kai Australija atsisakė kelių milijardų dolerių vertės sutarties su Prancūzija dėl povandeninių laivų ir pasirinko saugumo paktą su JAV ir Jungtine Karalyste. Aukus paktas Prancūzijoje atsirado netikėtai ir sukėlė diplomatinį susipriešinimą.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.