Įkaite paimtą mariupolietę Rusija naudoja juodiems kėslams: įjungė propagandos mašiną

Rusų okupantai paėmė įkaite Mariupolio gimdyvę Marianą Višemirską, kurios nuotraukos iš Mariupolio gimdymo namų apskriejo visą pasaulį, skelbia Ukrainos naujienų informacijos agentūra Unian.

Mariupolio gimdyvę Mariana Višemirska.<br>AP/Scanpix nuotr.
Mariupolio gimdyvę Mariana Višemirska.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2022, 7:36 PM, atnaujinta Apr 2, 2022, 8:03 PM

Šiai nuotraukai paplitus internete, kilo visuomenės pasipiktinimas dėl negailestingo Rusijos aviacijos smūgio Mariupolio gimdymo namams. Rusijos pareigūnai į kilusius kaltinimus atsakė teigdami, kad Mariana buvo ukrainiečių aktorė, o užfiksuotos nuotraukos - surežisuotos. 

Pasak Ukrainos savanorių, rusų okupantai naudojasi Mariana, norėdami pateisinti savo nusikaltimą.

Apie tai pranešė „Obozrevatel“, remdamasi Ukrainos savanorių informacija.

Ukrainos savanorių teigimu, buvo bandoma išgelbėti jauną motiną su kūdikiu ir jos giminaičių prašymu nugabenti į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją, tačiau to padaryti nepavyko.

„Nepamirškite, kad ji ir kūdikis laikomi rusų įkaitais“, – pažymėjo savanoriai.

Balandžio 2 d. prokremliškoje Rusijos žiniasklaidoje buvo paviešintas „interviu“ su Marianna Višemirskaja. Po vaizdo įrašo paskelbimo, paaiškėjo, kad moteris rusų pajėgų buvo evakuota arba į Rusiją, arba į separatistų kontroliuojamą Donecko rajoną.

Vaizdo įraše ji teigia, kad ligoninė nebuvo atakuojama iš oro, tačiau mano, kad į ją pataikė sviediniai. Ukrainos naujienų agentūros Unian teigimu, vaizdo įrašas buvo sukarpytas taip, kad būtų patvirtintas Rusijos skelbtas melas, jog ligoninėje buvo įkurta „Azovo bazė“.

Panašius propagandos metodus Rusija naudojo ir anksčiau, o Vakarų ekspertai mano, kad interviu buvo panaudotas, kad atitiktų jau esamą Rusijos naratyvą.

Kovo 9 d. Rusijai sudavus oro smūgį Mariupolio gimdymo namams, pasaulį išgąsdino šiurpios vos išgyvenusių nėščių moterų nuotraukos. Vienoje iš nuotraukų buvo pavaizduota mergina Mariana.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.