Išdavyste kaltinamas Rusijos žurnalistas teismą vadina „parodija“

Žinomas Rusijos žurnalistas, kuris pirmadienį bus teisiamas už valstybės išdavystę, tvirtino esąs nekaltas ir pasmerkė bylą, dėl kurios jis gali būti įkalintas iki 20 metų.

 Ivanas Safronovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ivanas Safronovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 12:43 PM, atnaujinta Apr 4, 2022, 12:44 PM

Ivanas Safronovas, kaltinamas „valstybės išdavyste šnipinėjant“, daug metų dirbo verslo laikraščiuose „Kommersant“ ir „Vedomosti“ ir buvo vienas gerbiamiausių Rusijos žurnalistų, rašančių apie gynybą.

Pastaraisiais metais Rusijos žiniasklaida patiria vis didesnį spaudimą, o nuo Rusijos karo veiksmų Ukrainoje pradžios buvo uždarytos kelios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės.

I. Safronovas, kuriam dabar 31 metai, buvo suimtas 2020 metų liepą, po to, kai paliko žurnalistiką ir pradėjo dirbti valstybinės kosmoso agentūros vadovo patarėju.

„Metus ir devynis mėnesius buvau verčiamas sakyti, kad esu kaltas dėl valstybės išdavystės, – sakoma pareiškime, paskelbtame prieš teismo procesą, kuris vėliau pirmadienį prasidės Maskvoje. – Tačiau aš kartoju ir kartosiu – esu nekaltas“.

Federalinė saugumo tarnyba FSB apkaltino I. Safronovą rinkus konfidencialią informaciją apie Rusijos kariuomenę, gynybą bei saugumą ir perdavus ją NATO valstybės narės žvalgybai.

I. Safronovas sakė, kad jo pranešimai buvo paremti atvirų šaltinių analize ir pokalbiais su pareigūnais, pridurdamas, kad jam nebuvo pasakyta, kas jo atveju yra valstybės išdavystė.

„Įsivaizduokite save mano vietoje – jums sako, kad padarėte nusikaltimą, bet nesako, kokį konkrečiai, – sakė jis. – Kaip apsiginti nuo tokio absurdo?... Tai visiška teisingumo ir sveiko proto parodija!“

I. Safronovo advokatai teigė, kad jo suėmimas – tai pirmas atvejis per beveik du dešimtmečius, kai žurnalistas buvo suimtas ir įkalintas dėl kaltinimų išdavyste.

Pastaraisiais metais vis daugiau kitų profesijų rusų buvo kaltinami valstybės išdavyste arba valstybės paslapčių atskleidimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.