JAV Senatas balsuos dėl K. B. Jackson kandidatūros patvirtinimo į AT teisėjas

JAV demokratai pirmadienį pradeda virtinę balsavimų Senate, kurių tikslas – iki savaitės pabaigos patvirtinti Ketanji Brown Jackson, pirmos juodaodės moters, kandidatūrą į Aukščiausiojo Teismo teisėjas.

Ketanji Brown Jackson.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ketanji Brown Jackson.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 8:53 PM

JAV Senato Teismų komitetas pirmadienį balsuos dėl K. B. Jackson kandidatūros perdavimo Senatui. Vėliau demokratai pristatys šią prezidento Joe Bideno kandidatę Senatui, kur respublikonai ir demokratai turi po 50 vietų. K. B. Jackson siūloma į darbą AT paliekančio teisėjo Stepheno Breyerio vietą.

Po daugiau nei 30 valandų trukusio klausymų maratono ir atsakinėjimų į klausimus K. B. Jackson atsidūrė prie istorijos slenksčio. Jeigu bus patvirtinta, ji taps pirmąja juodaode moterimi teisėja Aukščiausiajame Teisme ir šeštąja moterimi šiame teisme per daugiau nei 200 metų jo istoriją.

Demokratai ir mažiausiai viena respublikonė teigiamai vertina jos didelę darbo patirtį, įgytą per devynerius darbo federaliniame teisme metus, ir galimybes tapti pirmąja buvusia valstybės samdoma gynėja šiame teisme.

JAV Senato Teismų komiteto pirmininkas senatorius Dickas Durbinas ketvirtadienį sakė, kad didelė pagarba K. B. Jackson po kovingų keturias dienas trukusių svarstymų yra „šios kandidatūros stiprybės ir vertybių, kurias jį atneš į Aukščiausiąjį Teismą, įrodymas“.

Pirmadienį vyksiančiame komiteto balsavime balsai gali pasiskirstyti po lygiai: 11 prieš 11. Tai reikštų, kad demokratams prireiks papildomo laiko, kad „išleistų“ jos kandidatūrą iš komiteto tolesniam Senato svarstymui. Nors paties tvirtinimo proceso tai ilgam nesustabdytų, tai būdų dar vienas smūgis demokratams, kurie tikėjo, kad jų siūlomą kandidatę palaikys abi partijos.

Jeigu balsai pasiskirstytų po lygiai, tai „būtų tikrai blogas ženklas, rodantis tebesitęsiantį mūsų tvirtinimo proceso smukimą“, sakė Delavero valstijos senatorius demokratas Chrisas Coonsas.

Komitetas tokioje aklavietėje nebuvo atsidūręs nuo 1991 metų, kai balsuojant dėl dabartinio teisėjo Clarance'o Thomas (Klarenso Tomo) kandidatūros rekomendavimo tolesniam svarstymui balsai pasiskirstė po lygiai: septyni prieš septynis. Tada komitetas balsavo už tai, kad kandidatūra būtų išsiųsta be rekomendacijos, o tai reiškė, kad ji vis tiek galėjo būti perduota balsavimui Senate.

Bet kokiu atveju, demokratai yra pasirengę skirti laiko, kad komitetas „išleistų“ K. B. Jackson kandidatūrą pirmadienį vakare. Tuo atveju Senate bus surengta virtinė procedūrų, po kurių vėliau šią savaitę vyks galutinis balsavimas dėl kandidatūros patvirtinimo.

Nors nesitikima, kad kuris nors iš Teismų komiteto respublikonų palaikytų K. B. Jackson, Demokratai turės mažiausiai vieno respublikono palaikymą Senate. Meinui atstovaujanti senatorė Susan Collins praėjusią savaitę paskelbė, kad palaikys K. B. Jackson.

S. Collins teigė, kad nors ne visada su ja sutinka, K. B. Jackson „turi patirties, kvalifikacijas ir sąžiningumą, kad galėtų dirbti teisėja Aukščiausiajame Teisme“.

Kol kas neaišku, ar jos pavyzdžiu paseks daugiau Senato respublikonų. Senato mažumos lyderis Mitchas McConnellas praėjusią savaitę uždavė toną partijai pareiškęs, kad „negali ir nepalaikys“ šios kandidatės dėl jos darbo dosjė ir turimo palaikymo iš liberalių grupių.

Pernai, Senatui tvirtinant K. B. Jackson kandidatūrą į apeliacinio teismo teisėjas, ją respublikonų stovykloje palaikė tik S. Collins, Aliaskai atstovaujanti senatorė Lisa Murkowski ir Lindsey Grahamas iš Pietų Karolinos. Ketvirtadienį L. Grahamas sakė, kad šįkart jos nepalaikys, o L. Murowski nurodė dar neapsisprendusi.

S. Collins parama veikiausiai išgelbės Demokratus nuo būtinybės pasinaudoti lemiamu viceprezidentės Kamalos Harris balsu J. Bideno pasirinktos kandidatės patvirtinimui. Trečiadienį J. Bidenas paskambino S. Collins, kad padėkotų už jos poziciją, skelbia jos biuras. Dar prieš kandidatūros svarstymą jis jai skambino tris kartus, siekdamas paramos šiai į istoriją veikiausiai pateksiančiai kandidatei.

Tikimasi, kad jos kandidatūrą palaikys visi 50 Senato demokratų, nors viena nuosaikių pažiūrų senatorė iš Arizonos demokratė Kyrsten Sinema kol kas nenurodė, kaip ji balsuos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.