Šri Lankoje gilėjant krizei, atsistatydino beveik visi ministrai Prezidentas siūlo dalintis valdžia su opozicija

Krizės apimtoje Šri Lankoje sekmadienį vėlai vakare per vyriausybės posėdį atsistatydino beveik visi ministrai, šalyje plečiantis antivyriausybiniams protestams, kurių nenumalšino įvesta nepaprastoji padėtis.      

Protestas Šri Lankoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Protestas Šri Lankoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 9:26 AM, atnaujinta Apr 4, 2022, 11:55 AM

Atsistatydino visi 26 ministrų kabineto nariai, išskyrus prezidentą Gotabayą Rajapaksą ir jo vyresnį brolį, ministrą pirmininką Mahindą Rajapaksą, žurnalistams pranešė švietimo ministras Dineshas Gunawardena.   

„Visi ministrai įteikė atsistatydinimo pareiškimus, kad prezidentas galėtų sudaryti naują kabinetą“, – sakė D. Gunawardena ir pridūrė, kad sprendimas buvo priimtas aptarus gilėjančią ekonomikos krizę.

Tarp atsistatydinusiųjų yra trys įtakingos Rajapaksų giminės nariai.

Visa vyriausybė atsistatydino augant visuomenės pykčiui dėl beprecedenčio maisto, degalų ir vaistų stygiaus šioje 22 mln. gyventojų turinčioje Pietų Azijos valstybėje.   

Jauniausias Rajapaksų brolis, finansų ministras Basilas, vyriausias brolis Chamalas, ėjęs žemės ūkio ministro pareigas, ir sporto reikalų ministru dirbęs jų giminaitis Namalas paliko savo postus.   

Sekmadienį tūkstančiai žmonių, nepaisydami komendanto valandos, dalyvavo įvairiose šalies vietovėse vykusiuose protestuose, reikalaudami nušalinti Rajapaksų šeimą, sugrįžusią į valdžią 2019 metų lapkritį.

Šri Lankoje plečiantis protestams, prezidentas siūlo opozicijai dalytis valdžia

Šri Lankos prezidentas pirmadienį pasiūlė pasidalyti valdžia su opozicija, šalyje plečiantis protestams, kuriuose reikalaujama jo atsistatydinimo dėl sparčiai didėjančio maisto, degalų ir vaistų stygiaus.

Prezidentas Gotabaya Rajapaksa į įstatymų leidėjus kreipėsi saugumo pajėgoms bandant numalšinti išplitusias demonstracijas dėl beprecedenčio, kaip pripažįsta pati vyriausybė, būtiniausių prekių stygiaus nuo 1948 metų, kai šalis tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos.

„Prezidentas kviečia visas parlamente atstovaujamas politines partijas užimti postus kabinete ir prisidėti prie pastangų išspręsti nacionalinę krizę“, – išplatintame pranešime nurodė prezidentūra.

Ji pabrėžė, kad gilėjanti krizė turi būti sprendžiama laikantis demokratinių principų, šimtams žmonių jungiantis prie spontaniškų antivyriausybinių demonstracijų miestuose, miesteliuose ir gyvenvietėse.

Kvietimas opozicijai nuskambėjo, kai visi 26 ministrų kabineto nariai, išskyrus prezidentą ir jo vyresnį brolį, ministrą pirmininką Mahindą Rajapaksą, sekmadienį vėlai vakare per vyriausybės posėdį įteikė atsistatydinimo pareiškimus. Pirmadienį prie jų prisijungė ir šalies centrinio banko vadovas Ajithas Cabraalas.

Šis žingsnis atvėrė kelią šalį valdančiam politiniam klanui bandyti sustiprinti savo pozicijas.

Prekyba šalies akcijų biržoje buvo sustabdyta vos prasidėjus prekybos sesijai, nes akcijų vertė nukrito daugiau kaip 5 proc. – tokiu atveju prekyba automatiškai stabdoma.

Ši Pietų Azijos valstybė išgyvena beprecedentį maisto ir degalų stygių bei rekordinę infliaciją, o gyventojams kasdien išjungiama elektra, ir kol kas nematyti ženklų, kad jos ekonominės bėdos mažėtų.

Vyriausybė paskelbė, kad kreipsis pagalbos į Tarptautinį valiutos fondą, tačiau derybos dar neprasidėjo.

Kariuomenei ir policijai buvo paskelbta padidinta parengtis, pirmadienį paryčiais baigus galioti 36 valandoms įvestai komendanto valandai ir žvalgybos pranešimams rodant, kad laukiama naujų neramumų, naujienų agentūrai AFP sakė vienas aukščiausio rango saugumo pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.