Kuveite atsistatydino prieš tris mėnesius suformuota vyriausybė

Kuveite antradienį atsistatydino prieš tris mėnesius prisaikdinta vyriausybė, pranešė oficialioji naujienų agentūra KUNA.

Šeichas Ahmad Nasser al-Mohammed al-Sabah.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Šeichas Ahmad Nasser al-Mohammed al-Sabah.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-05 14:18

Komplikuojantis ginčams su parlamentu šio Persijos įlankos regiono emyrato premjeras Sabahas Khaledas al Sabahas įteikė vyriausybės atsistatydinimo raštą sosto įpėdiniui princui šeichui Meshalui al Ahmadui al Jaberui al Sabahui.

Tai buvo padaryta diena prieš parlamento balsavimą dėl 10 parlamentarų pateikto nebendradarbiavimo laiško prieš premjerą, apkaltintą „konstitucijai prieštaraujančiais“ veiksmais, įskaitant korupciją.

Naftos turtingą Kuveitą krečia ginčai tarp išrinktų įstatymų leidėjų ir ministrų kabinetų, kuriuose daugiau kaip dešimtmetį dominuoja valdančioji al Sabahų šeima. Kelis kartus buvo paleisti ir parlamentas, ir vyriausybės.

Kuveitas yra vienintelė Persijos įlankos regiono arabų valstybė, turinti visiškai renkamą parlamentą. Kuveito parlamentas turi plačius įstatymų leidybos įgaliojimus ir gali balsavimu nušalinti ministrus.

Vasario mėnesį šalies vidaus reikalų ir gynybos ministrai atsistatydino protestuodami prieš tai, kaip parlamentarai apklausė kitus ministrus.

Parlamentas dėl įtarimų korupcija ir netinkamu valstybės lėšų naudojimu apklausė užsienio reikalų ministrą šeichą Ahmedą Nasserą al Mohammedą al Sabahą, taip pat priklausantį karališkajai šeimai.

Šeichas Ahmedas vasario 16 dieną laimėjo balsavimą dėl nepasitikėjimo, bet gynybos ministras šeichas Hamadas Jaberas al Ali al Sabahas sakė, kad ilga apklausa buvo „piktnaudžiavimas įgaliojimais“.

„Apklausos yra konstitucinė teisė... Tačiau parlamento praktika trukdo mums įgyvendinti Kuveito žmonių siekius“, – tuo metu šalies žiniasklaidai sakė jis.

Vėliausia Kuveito vyriausybė buvo prisaikdinta gruodį ir buvo ketvirta per dvejus metus. Ankstesnė vyriausybė atsistatydino lapkritį, susidarius politinei aklavietei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.