Stebėtojai: per rinkimus Vengrijoje kampanijos dalyviams nebuvo sudarytos vienodos sąlygos

Tarptautinė rinkimų stebėtojų grupė pirmadienį pareiškė, kad per rinkimus Vengrijoje, kuriuose nacionalistinių pažiūrų premjeras Viktoras Orbanas užsitikrino ketvirtą kadenciją, rinkimų kampanijos dalyviams nebuvo sudarytos vienodos sąlygos.

 Viktoras Orbanas.<br>Chine Nouvelle/Scanpix nuotr.
 Viktoras Orbanas.<br>Chine Nouvelle/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 9:59 AM

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) į sekmadienį vykusius rinkimus nusiuntė pilną stebėtojų misiją, tvyrant nerimui dėl balsavimo sąžiningumo. Tai buvo tik antras kartas, kai ESBO nusiuntė pilną stebėtojų misiją į Europos Sąjungai priklausančią valstybę.

Misiją sudarė 312 stebėtojų iš 45 šalių.

Stebėtojai nustatė, kad nors balsavimas buvo „gerai administruojamas ir profesionaliai baldomas“, rinkimų kampanijos dalyviams nebuvo sudarytos vienodos sąlygos.

„Plataus masto vyriausybės reklaminės kampanijos ir tendencingas naujienų nušvietimas valstybinėse ir daugelyje privačių žiniasklaidos priemonių užtikrino valdančiosios partijos politinės kampanijos dominavimą“, – rašoma preliminarioje ataskaitoje.

Opozicija buvo praktiškai nematoma valstybinėje žiniasklaidoje, tapusioje V. Orbano partijos „Fidesz“ ruporu per pastaruosius 12 jos nepertraukiamo valdymo metų.

„Debatų tarp pagrindinių varžovų nebuvimas“ dar labiau apribojo „rinkėjų galimybes priimti motyvuotą sprendimą“, o „Fidesz“ palanki vyriausybės komunikacija „ištrynė ribą tarp valstybės ir partijos“, nurodė stebėtojai.

Ataskaitoje taip pat atkreipiamas dėmesys į „skaidrumo stoką ir nepakankamą kampanijos finansų priežiūrą“.

Pasak stebėtojų, nors rinkimų diena praėjo taikiai ir „balsavimo procedūrų iš esmės buvo laikomasi“, būta slaptumo pažeidimų, daugelis rinkimų apylinkių buvo perpildytos, taip pat fiksuota daug balsavimo grupėmis atvejų.

Praėjusią savaitę per vieną interviu radijui V. Orbanas tokias organizacijas kaip ESBO pavadino „karo institucijomis“, kurių tikslas – pulti tokias partijas kaip „Fidesz“.

„Visiškai atmetu tokį kaltinimą“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė stebėtojų misijos narys, britų parlamentaras Markas Pritchardas.

Jis pabrėžė, kad ESBO stebėtojus pakvietė Vengrijos vyriausybė.

„Žmonės nekviečiami atvykti, kad paskelbtų jums karą“, – sakė M. Pritchardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?