Rusijos Dūmos pirmininkas patvirtino: mirė V. Žirinovskis

Rusijos Liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis mirė po sunkios ir užsitęsusios ligos, pranešė Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

V. Žirinovskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Žirinovskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Žirinovskis.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Žirinovskis.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Žirinovskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Žirinovskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 1:15 PM, atnaujinta Apr 6, 2022, 2:38 PM

Prieš plenarinį posėdį deputatai politiko atminimą pagerbė tylos minute, nurodo Rusijos naujienų agentūra „RIA novosti“.

Rusų politikas mirė 75 metų, daugiau kaip 30 iš jų jis praleido didžiojoje politikoje.

V.Žirinovskis šešis kartus balotiravosi į Rusijos prezidentus, o jo įkurta partija nuolat patekdavo į parlamentą. Jis garsėjo radikaliais pareiškimais, daug jo pasakymų buvo plačiai cituojami.

Kovo pabaigoje dėl gandų apie V.Žirinovskio mirtį Rusijos viešojoje erdvėje kilo chaosas.

Naujienų agentūra „RIA Novosti“ pirmoji paskelbė apie politiko mirtį, cituodama parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – narį Aleksandrą Proniuškiną, viešai informavusį, kad 75 metų V. Žirinovskis mirė vienoje Maskvos ligoninėje, tačiau jau netrukus ištrynė tokią naujieną.

Žemųjų parlamento rūmų – Valstybės Dūmos – pirmininkas Viačeslavas Volodinas vėliau savo „Telegram“ kanale parašė, kad V. Žirinovskis tebėra gyvas.

„Visus, nerimaujančius dėl Vladimiro Volfovičiaus Žirinovskio, noriu nuraminti – jis gyvas. Jo būklė iš tikrųjų sunki, – rašo V. Volodinas. – Šiandien jam atliko kompiuterinės tomografijos tyrimą. Mes dėl jo jaudinamės, gydytojai dėl jo kovoja.“

Ūmaus būdo politikas vasario 2 dieną buvo hospitalizuotas dėl sunkios formos COVID-19 ir buvo ne vieną kartą paniręs į komą.

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija tada taip pat paneigė pranešimus apie V. Žirinovskio mirtį ir pareiškė, kad jo „būklė stabili“, o gydytojai teikia „visą įmanomą pagalbą“.

V. Žirinovskis buvo pagarsėjęs įžūliais ir skambiais pareiškimais, įskaitant grasinimus prieš tam tikras valstybes panaudoti branduolinius ginklus, užgrobti Aliaską ir išplėsti Rusijos sienas, kad šalies kariai galėtų „skalauti savo batus šiltame Indijos vandenyno vandenyje“.

Nors V. Žirinovskio Liberalų demokratų partija (LDPR) teoriškai buvo vadinamosios „sisteminės opozicijos“ dalis, ji faktiškai palaikė prezidentą Vladimirą Putiną rūpimais klausimais, pavyzdžiui, dėl 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos. V. Žirinovskis taip pat buvo naudingas Kremliui, nes viešai reikšdavo radikalias nuomones ir taip tikrindavo visuomenės reakciją.

Vienu metu V. Žirinovskis lygino save su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu, o 2016 metais pareiškė, kad amerikiečiai turėtų už jį balsuoti, antraip jo konkurentė Hillary Clinton sukels naują pasaulinį karą „su hirošimomis ir nagasakiais“.

Jo karjera įsibėgėjo, kai jis 1991 metais vykusiuose prezidento rinkimuose netikėtai liko trečias. Po dvejų metų LDPR iškovojo antrą vietą parlamento rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.