Vengrija iškvietė Ukrainos ambasadorių dėl „įžeidimų“

Vengrija trečiadienį iškvietė Ukrainos ambasadorių dėl Kijevo „įžeidimų“ Budapeštui reaguojant į šio poziciją Rusijos invazijos atžvilgiu, praėjus kelioms dienoms po to, kai ministras pirmininkas Viktoras Orbanas buvo išrinktas ketvirtai kadencijai iš eilės.

 Viktoras Orbanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Viktoras Orbanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 12:00 PM, atnaujinta Apr 6, 2022, 12:04 PM

„Laikas Ukrainos vadovams liautis įžeidinėti Vengriją ir pripažinti Vengrijos žmonių valią“, – teigė užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto savo „Facebook“ puslapyje paskelbtame pareiškime.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir kiti Kyjivo pareigūnai ne kartą kritikavo V. Orbaną dėl neutralaus ir kartais net antiukrainietiško Budapešto tono po to, kai Rusija vasario 24 dieną pradėjo plataus masto karą prieš Ukrainą.

V. Orbanas, jau seniai laikomas artimiausiu Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininku ES, apkaltino Vengrijos opoziciją, kad ši stoja Kyjivo pusėn.

Jis taip pat atsisakė siųsti ginklų Ukrainai ar remti sankcijas prieš Rusijos energijos importą.

Ukrainos vadovas yra sakęs, kad V. Orbanas „prarado garbę“ dėl ryšių su V. Putinu.

Savo rinkimų pergalės kalboje V. Orbanas įtraukė V. Zelenskį į oponentų, kurie yra nusiteikę prieš jį ir Vengrijos valdančiąją partiją „Fidesz“, sąrašą.

„Vyriausybė atsisako kelti pavojų Vengrijos žmonių taikai ir saugumui, todėl mes netiekiame ginklų ir nebalsuojame už energetines sankcijas“, – „Facebook“ tinkle pareiškė P. Szijjarto.

Vengrija taip pat priėmė šimtus tūkstančių ukrainiečių pabėgėlių ir išsiuntė Ukrainai „didžiausią iki šiol“ humanitarinės pagalbos siuntą, sakė P. Szijjarto.

V. Orbano požiūrį į karą kritikuoja ir ES kaimynės centrinėje Europoje, įskaitant Čekiją ir Lenkiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.