A. Navalno bendražygis: užpuolęs Ukrainą V. Putinas susitrumpino savo kadenciją

Rusijos prezidentas akivaizdžiai apsiskaičiavo, nusprendęs surengti invaziją į Ukrainą, ir šis sprendimas sutrumpins jo buvimo valdžioje laiką, trečiadienį pareiškė artimas kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygis.   

Leonidas Volkovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Leonidas Volkovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-07 11:59

„Akivaizdu, kad Putinas sutrumpino savo kadenciją“, – interviu naujienų agentūrai AFP sakė Leonidas Volkovas.

Priėmęs sprendimą įsiveržti į Ukrainą, „Putinas smarkiai sumažino tikimybę, kad išsipildys scenarijus, pagal kurį jis tiesiog lieka Kremliuje iki mirties... kaip planavo“, sakė L. Volkovas. 

Kalbėdamas Ženevos aukščiausio lygio susitikimo žmogaus teisių ir demokratijos klausimais kuluaruose, A. Navalno dešiniąja ranka laikomas L. Volkovas sakė, jog darosi vis akivaizdžiau, kad prieš šešias savaites Rusijos pradėta invazija Ukrainoje buvo „apsiskaičiavimas“ ir yra pasmerkta nesėkmei.

Karas Ukrainoje, jau nusinešęs tūkstančius gyvybių, sukėlė Europoje didžiausią pabėgėlių krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Daugiau kaip 11 mln. ukrainiečių buvo priversti palikti savo namus ir ieškoti prieglobsčio užsienyje ar kitose šalies vietose.   

L. Volkovas pripažino, kad V. Putinui kol kas „sekasi skleisti savo propagandos naratyvą“, teisinantį invaziją tai Rusijos visuomenės daliai, kuri visas žinias apie karą gauna iš valstybės kontroliuojamos televizijos.  

Tačiau jis pabrėžė, kad Rusijos elitas „labai nepatenkintas ekonominiais nuostoliais, aukomis, apribojimais ir sankcijomis“.

„Jie pradės galvoti apie režimo ar sistemų pakeitimą“, – sakė L. Volkovas. 

„Putino asmeninis politinis kalinys“

Tarptautinė bendruomenė, vieningai smerkianti Rusijos karą prieš Ukrainą, turėtų daugiau dėmesio skirti Rusijos elitui, sakė V. Volkovas.

„Jie turėtų užmegzti kontaktą su V. Putino artimos aplinkos žmonėmis ir pasiūlyti jiems tam tikrų saugumo garantijų, jei šie nuspręstų palikti laivą“, – sakė 41 metų IT specialistas L. Volkovas. 

Jei V. Putino kadencija iš tiesų sutrumpėtų, tai neabejotinai būtų gera žinia Navalnui.

„Manau, kad nelikus V. Putino, dėl kokių priežasčių tai benutiktų, Aleksejus taip pat būtų paleistas iš kalėjimo“, – sakė L. Volkovas.  

Balsingiausias V. Putino kritikas buvo įkalintas praeitų metų pradžioje pagal senus kaltinimus dėl sukčiavimo, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius dėl savo apnuodijimo kaltina Kremlių. 

Praėjusį mėnesį Rusijos teismas pripažino A. Navalną kaltu dėl papildomų kaltinimų lėšų grobstymu ir nepagarba teismui ir pailgino jo laisvės atėmimo bausmę iki devynerių metų.  

L. Vokovas sakė, kad naujas nuosprendis „nieko nereiškia“. 

„A. Navalnas yra V. Putino asmeninis politinis kalinys, todėl visi teisiniai formalumai neturi jokios reikšmės. Tik V. Putinas sprendžia, ar laikyti jį kalėjime, ar paleisti“, – sakė opozicionieriaus bendražygis. 

Pasak L. Volkovo, jis taip pat jaučiasi esąs vienas iš „pagrindinių Kremliaus taikinių“.

L. Volkovas yra išvykęs iš Rusijos, kur jam pareikšti septyni baudžiamieji kaltinimai. Jis sakė, kad jam svarbu nepakliūti už grotų, kaip A. Navalnui, nes „organizacija turi būti valdoma“.  

„Stengiuosi gyventi normalų gyvenimą, nes nėra būdo apsisaugoti nuo tokių dalykų kaip „Novičiokas“, – sakė L. Volkovas, demonstratyviai pakeldamas popierinį puodelį su arbata.

„Gyventi baimėje būtų kontrproduktyvu“, – pridūrė jis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.