Kijevas kaltina Vengriją pataikaujant Kremliui

Kyjivas ketvirtadienį apkaltino savo kaimynę Vengriją pataikaujant Kremliui dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą ir trikdant Europos Sąjungos vienybę.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasveikino Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasveikino Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 1:20 PM

„Akivaizdu, kad po rinkimų Budapeštas atliko kitą žingsnį – padėdamas [Rusijos prezidentui Vladimirui] Putinui tęsti agresiją prieš Ukrainą“, – sakoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pranešime, paskelbtame po Vengrijos premjero Viktoro Orbano pokalbio telefonu su Kremliaus vadovu.

V. Putinas pasveikino V. Orbaną po jo partijos pergalės per praeitą savaitę įvykusius parlamento rinkimus, užtikrinusios premjerui ketvirtą kadenciją valdžioje.

Abu lyderiai dar kartą pasikalbėjo trečiadienį. Tąsyk V. Orbanas sakė V. Putinui, kad Vengrija būtų pasiruošusi mokėti Rusijai rubliais už importuojamas rusiškas dujas.

„Manome, kad šis pranešimas apie pasirengimą mokėti rubliais už rusiškas dujas yra nedraugiška pozicija mūsų valstybės atžvilgiu. Tokie pareiškimai taip pat prieštarauja Europos Sąjungos bendrai pozicijai“, – pažymėjo Ukrainos URM.

V. Orbanas sakė, kad per vėliausią pokalbį paragino V. Putiną nedelsiant paskelbti paliaubas Ukrainoje, taip pat pakvietė Prancūzijos, Vokietijos ir Ukrainos lyderius susitikti su Rusijos lyderiu Budapešte.

„Pasiūlymai surengti Ukrainos ir Rusijos taikos derybas Budapešte atrodo ciniški, – sakoma Kyjivo pranešime. – Jei Vengrija iš tikrųjų nori padėti užbaigti karą, štai kaip tai galima padaryti: liaukitės griovę ES vienybę, palaikykite naujas sankcijas Rusijai, teikite karinę pagalbą Ukrainai ir nekurkite papildomų finansavimo šaltinių Rusijos karo mašinai.“

Kyjivas pridūrė, kad Vengrija vengė pripažinti „nepaneigiamą Rusijos atsakomybę“ už Ukrainoje įvykdytus žiaurumus, ir perspėjo, kad toks elgesys gali „sustiprinti Rusijos nebaudžiamumo jausmą ir skatinti ją vykdyti naujus žiaurumus prieš ukrainiečius“.

V. Orbanas anksčiau palaikė su V. Putinu glaudesnius ryšius negu bet kuris kitas ES lyderis.

Per pokalbį su Rusijos prezidentu jis pakartojo savo poziciją, kad Vengrija netieks ginkluotės Ukrainai ir nepritars ES planuojamam įvesti embargui rusiškiems energijos ištekliams, nuo kurių Vengrija yra labai priklausoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.