Prancūzija iškvietė Rusijos ambasadorių dėl „šlykščios“ žinutės apie žudynes Bučoje

Prancūzijos vyriausybė ketvirtadienį iškvietė Rusijos ambasadorių Paryžiuje, kai jo ambasada per „Twitter“ paskelbė nuotrauką, kurioje esą matyti „filmavimo aikštelė“, kur ukrainiečiai neva inscenizuoja civilių žudynes Bučos mieste, išprovokavusias pasipiktinimą visame pasaulyje.

Užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 12:04 PM, atnaujinta Apr 7, 2022, 1:07 PM

„Atsakydamas į šlykščius ir provokuojančius Rusijos ambasados Prancūzijoje pareiškimus apie žiaurumus Bučoje nusprendžiau iškviesti Rusijos ambasadorių“, – per tviterį pranešė užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.

Tviterio žinutėje, kuri vėliau buvo ištrinta, buvo rodoma, kaip gatvėje guldomi lavonai, ir parašyta: „Filmavimo aikštelė, Bučos miestelis.“

Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as vėlai trečiadienį tviteryje parašė, kad ambasados pareiškimas yra begėdiškas, ir pridūrė: „Stop.“

Ukrainos pareigūnai sako, kad Rusijos pajėgoms atsisakius Kyjivo puolimo ir atsitraukus, praėjusį savaitgalį Bučoje ir kituose miesteliuose netoli sostinės buvo rasta dešimtys nužudytų civilių, kai kurie – už nugaros surištomis rankomis. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tai pavadino karo nusikaltimais.

Šiurpūs vaizdai išprovokavo Ukrainos sąjungininkių pasipiktinimą, nors Kremlius aiškina, kad civilių žudymas buvo suklastotas arba vykdomas ukrainiečių pajėgų.

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį sakė, kad Teisingumo departamento vyriausiasis karo nusikaltimų prokuroras susitiko su savo kolega iš Prancūzijos ir padės galimam karo nusikaltimų teismo procesui.

Prancūzija jau kovo 25 dieną buvo iškvietusi Rusijos pasiuntinį Aleksejų Meškovą, kad pareikštų protestą dėl „nepriimtinų“ ambasados tviterio žinučių su karikatūromis, vaizduojančiomis Europą ir Jungtines Valstijas.

Vienoje karikatūroje, pavadintoje „Europos solidarumas veiksme“, matyti eilė klūpančių žmonių, įvardytų kaip Europos Sąjungos valstybės narės, laižančių nuogus sėdmenis grėsmingai atrodančiam Dėdės Semo personažui.

Kitoje matomi du gydytojai baltais chalatais ir kepurėmis su JAV ir ES ženklais, švirkščiantys kaip zombis pavaizduotai „Europos“ figūrai švirkštais su užrašais „Rusofobija“, „Neonacizmas“, „Sankcijos“, taip pat „Atšaukti kultūrą“ ir „COVID“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.