ES aptars karo nusikaltimų Ukrainoje tyrimus su TBT vyriausiuoju prokuroru

ES per ateinančias dvi dienas susitikimuose su Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) vyriausiuoju prokuroru aptars savo paramą karo nusikaltimų Ukrainoje tyrimams, šeštadienį pranešė Europos Komisija.

Karas Ukrainoje.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-09 17:30, atnaujinta 2022-04-09 18:06

TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas sekmadienį Liuksemburge susitiks su Europos Sąjungos užsienio politikos vadovu Josepu Borrelliu, o vėliau pirmadienį dalyvaus ES užsienio reikalų ministrų susitikime.

Organizuojamais susitikimais pabrėžiama tvirta ES parama – išsakyta ir ketvirtadienį paskelbtame Didžiojo septyneto (G-7) šalių pareiškime – žiaurumų Ukrainoje tyrimams, raginimus dėl kurių ypač paskatino žudynės Bučos mieste netoli Kyjivo.

Ukrainos vyriausybė ir kai kurios kaimyninės ES šalys pareiškė, kad Rusija, kurios kariai buvo užėmę Bučą, yra atsakinga ir kalta dėl karo nusikaltimų.

Pati Maskva tai neigia.

Aukščiausi ES pareigūnai laikosi atsargesnio požiūrio, taikydami numatytas procedūras ir verčiau rinkdamiesi palaukti karo nusikaltimų rezultatų, atliekamų Ukrainos prokuratūros, padedamos TBT, ES, JT Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), rezultatų.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen penktadienį apsilankė Bučoje kartu su J. Borrelliu, o šeštadienį išvykdama iš Ukrainos pasakė: „Jei tai nėra karo nusikaltimas, tuomet kas yra karo nusikaltimas?“

Tačiau ji pridūrė, kad reikalingas kruopštus tyrimas, kad visi kaltinimai karo nusikaltimais būtų patvirtinti teisme.

ES skiria 7,5 mln. eurų (8,2 mln. JAV dolerių) padėti apmokyti Ukrainos prokurorus tirti karo nusikaltimus.

Galimų karo nusikaltimų tyrimas suintensyvintas penktadienį, kai raketomis buvo apšaudyta geležinkelio stotis Rytų Ukrainos Kramatorsko mieste, kurioje buvo daug civilių, bėgančių nuo Rusijos puolimo. Per išpuolį žuvo 52 žmonės.

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet (Mišel Bačelet) taip pat sakė, kad jos biuras sulaukė „patikimų įtarimų, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos naudojo kasetinę amuniciją civilių apgyvendintose vietose“.

K. Khanas praėjusio mėnesio pradžioje pareiškė, kad jo institucija pradėjo kelis tyrimus dėl įtariamų karo nusikaltimų Ukrainoje.

Jungtinė tyrėjų grupė

J. Borrellis penktadienį Kyjive vykusioje spaudos konferencijoje kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu sakė: „Esame karo nusikaltimų akivaizdoje ir padėsime jums, padėsime Ukrainos prokurorams, pateikti įrodymus Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui“.

ES su ukrainiečiais sudarė bendrą tyrėjų grupę, kuri rinks nusikaltimų Bučoje ir kitose vietose įkalčius, o teismo medicinos ekspertų grupę sudaro kelių ES valstybių narių atstovai.

EK atstovas spaudai teigė: „Vyksta Eurojusto (ES teisminio bendradarbiavimo agentūros) ir Tarptautinio Baudžiamojo Teismo pasitarimai, siekiant suvienyti jėgas ir įtraukti šį teismą į bendrą tyrėjų grupę“.

Be to, 10 iš 27 ES valstybių narių pradėjo nacionalinius tyrimus dėl įtariamų Rusijos nusikaltimų Ukrainoje, pridūrė jis.

„Svarbu, kad suvienytume pajėgumus ir bendradarbiautume kartu, kad užtikrintume, jog už žiaurumus ir karo nusikaltimus Ukrainoje atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“, – pridūrė EK atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.