JAV nurodė nebūtiniems konsulato darbuotojams palikti Šanchajų dėl COVID-19

Jungtinės Valstijos nurodė išvykti visiems nebūtiniems Šanchajaus konsulato darbuotojams, šiame Kinijos mieste padaugėjus COVID-19 atvejų ir paskelbus griežtą karantiną, antradienį pranešė atstovybė.

Jungtinės Valstijos nurodė išvykti visiems nebūtiniems Šanchajaus konsulato darbuotojams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Valstijos nurodė išvykti visiems nebūtiniems Šanchajaus konsulato darbuotojams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 9:07 AM, atnaujinta Apr 12, 2022, 9:08 AM

Kinija laikosi „nulinės COVID-19 tolerancijos“ politikos, siekdama atsikratyti infekcijos griežtu karantinu, masiniu testavimu ir kelionių ribojimais.

Tačiau nuo kovo mėnesio, kai namuose buvo uždaryti apie 25 mln. miesto gyventojų, nes buvo užregistruota per 100 tūkst. susirgimų, visuomenėje kilo didžiulis pasipiktinimas dėl maisto trūkumo ir nelanksčios politikos, pagal kurią į karantino centrus siunčiami visi, kam testu patvirtinamas koronavirusas.

JAV valstybės departamentas nurodė nebūtiniems konsulato Šanchajuje darbuotojams „išvykti dėl tebesitęsiančio COVID-19 protrūkio“, o amerikiečių diplomatai išreiškė „susirūpinimą dėl JAV piliečių saugumo ir gerovės“ Kinijoje, sakoma konsulato atstovo spaudai pareiškime.

Didžiausiame Kinijos mieste antradienį nustatyta daugiau kaip 23 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Daugumai jo gyventojų tebegalioja griežtas karantinas, nors kai kuriems žmonėms, gyvenantiems rajonuose, kur rizika užsikrėsti laikoma menka, leista palikti namus.

Praėjusią savaitę JAV ambasada pranešė, kad dėl padidėjusio atvejų skaičiaus leis išvykti iš savo konsulato Šanchajuje nebūtiniems darbuotojams. Be to, Kinijoje gyvenantys Amerikos piliečiai buvo įspėti, kad jie gali susidurti su „savavališku [suvaržymų dėl COVID-19] taikymu“.

Dabar Valstybės departamentas liepia darbuotojams išvykti, nes „geriausia, kad mūsų darbuotojų ir jų šeimų narių skaičius būtų sumažintas, o mūsų veikla būtų apribota, kol reaguojame į besikeičiančias aplinkybes vietoje“, sakoma departamento atstovo pareiškime.

Tuo metu Pekinas atmeta JAV skundus dėl karantino Šanchajuje: kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas šeštadienį kritikavo Jungtines Valstijas dėl „nepagrįstų kaltinimų“ ir tvirtino, kad Kinijos vykdoma politika yra paremta „mokslu ir veiksminga“.

Šalies valdžia yra paruošusi dešimtis tūkstančių naujų lovų daugiau nei 100 laikinųjų ligoninių, įgyvendinant griežtą izoliavimo politiką: karantinuojami visi asmenys, sulaukę teigiamo COVID-19 testo rezultato, nepriklausomai nuo to, ar jiems pasireiškia kokie nors simptomai.

Vietos gyventojai jau pradėjo karščiuotis dėl suvaržymų: daugelis jų socialiniuose tinkluose piktinosi maisto trūkumu ir griežta kontrole. Neigiamo dėmesio centre neseniai atsidūrė atvejis, kai medicinos darbuotojas užmušė korgį.

Praėjusią savaitę retą pasipiktinimą visuomenėje sukėlė ir nepopuliari užsikrėtusių vaikų atskyrimo nuo sveikų tėvų politika, kuri dabar jau yra sušvelninta.

Tačiau valdžia vis dar neatsisako savo nulinės COVID-19 tolerancijos taktikos.

Sekmadienį vykusioje spaudos konferencijoje Šanchajaus sveikatos apsaugos pareigūnas Wu Qianyu pabrėžė, kad miestas „nė kiek neatsipalaiduos“.

Didžiausios internetinės pristatymo platformos pažadėjo didinti maisto atsargas ir įdarbinti tūkstančius papildomų vairuotojų, kad būtų greičiau pristatomos būtiniausios prekės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.