Bangladeše keturi ekstremistai už garsaus rašytojo nužudymą nuteisti myriop

Bangladešo teismas trečiadienį skyrė mirties bausmes pakariant keturiems ekstremistams, prieš beveik du dešimtmečius mačete užkapojusiems vieną garsų rašytoją.

Bangladešo kovos su terorizmu teismas nuteisė mirties bausme penkis islamo ekstremistus.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Bangladešo kovos su terorizmu teismas nuteisė mirties bausme penkis islamo ekstremistus.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 3:02 PM, atnaujinta Apr 13, 2022, 3:03 PM

Šie vyrai 2004 metais per knygų mugę žiauriai sužalojo apdovanojimų pelniusį rašytoją, profesorių Humayuną Azadą. Tai buvo pirmasis išpuolis iš visos virtinės smurtinių atakų prieš žodžio laisvės gynėjus šioje musulmoniškoje šalyje.

Po užpuolimo krauju paplūdusio H. Azado nuotraukos sukrėtė Bangladešą. Po po kelių mėnesių rašytojas mirė Vokietijoje, kur jis buvo išvykęs gydytis; jo gedėjo daugybė gerbėjų. H. Azadui buvo 56 metai.

Du jo užpuolikai vis dar slapstosi, o penktąjį policija nušovė 2014-aisiais, jam bandant pabėgti iš kalėjimo mikroautobuso.

„Keturiems [kaltinamiesiems] skirtos mirties bausmės už šį nužudymą; du iš jų nuteisti už akių“, – naujienų agentūrai AFP sakė sostinės Dakos prokuroras Abdullah Abu.

Kaltininkai priklausė uždraustai islamistų grupuotei „Jamayetul Mujahideen Bangladesh“ (JMB), kurios lyderis įsakė nužudyti H. Azadą šiam vienoje savo knygoje pašiepus ir sukritikavus fundamentalistus.

JMB taip pat yra atsakinga už virtinę amžių sandūroje įvykdytų išpuolių susprogdinant bombas; 2007-aisiais buvo įvykdytos egzekucijos keliems šios grupuotės aukšto rango nariams.

Saugumas prie teismo buvo sustiprintas, budėjo dešimtys pareigūnų.

Mizanuras Rahmanas, vienas iš dviejų dėl H. Azado nužudymo sulaikytų asmenų, po nuosprendžio vedamas atgal į kalėjimo mikroautobusą šaipėsi iš reporterių.

„Draugai žurnalistai, ar jūs patenkinti? Ar sulaukėte trokštamo verdikto?“ – klausė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.