Kroatijos pareigūnų teigimu: Zagrebe nukritęs dronas gabeno aviacinę bombą

Praėjusį mėnesį Kroatijos sostinėje sudužusiame sovietmečio laikų bepiločiame orlaivyje buvo aviacinė bomba su neaiškia sprogstamąja medžiaga, trečiadienį pranešė tyrėjai.

 Dronas nukritęs Zagrebe.<br> "Twitter" nuotr.
 Dronas nukritęs Zagrebe.<br> "Twitter" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 5:05 PM

Sovietmečiu pagamintas žvalgybinis dronas Tu-141, kuris, kaip manoma, buvo paleistas iš Ukrainos, perskrido Rumuniją ir Vengriją, o kovo 10 dieną nukrito Zagrebo parke. Visos trys šalys yra NATO narės.

Per incidentą, įvykusį vos už kelių kilometrų nuo miesto centro, buvo apgadinta beveik 100 stovėjusių automobilių, tačiau žmonės nenukentėjo.

Daugiau kaip šešias tonas sveriantis 14 metrų ilgio dronas nukrito visai šalia studentų bendrabučio, kuriame gyvena 4 500 žmonių, ir kitų gyvenamųjų pastatų.

„Balistikos ekspertų ataskaita parodė, kad tai buvo aviacinė bomba“, kurią gabeno dronas, žurnalistams sakė prokuroras Jurica Iličius.

Bomboje OFAB 100-120 buvo ne karinis ar komercinis sprogmuo, o „sprogstamoji medžiaga“, sakė teismo medicinos ekspertė Ivana Bačič. Neįprasta medžiaga sprogimo metu visiškai suiro, todėl ją sunku identifikuoti, sakė ji. Ekspertai pridūrė, kad dronas sudužo dėl automatinės nusileidimo sistemos gedimo.

Nors Kroatijos vyriausybė teigė, kad dronas buvo paleistas iš Ukrainos teritorijos, tyrėjai atsisakė atsakyti į klausimus, iš kur jis atskrido ir ar Zagrebas buvo jo galutinis kelionės tikslas.

Ir Ukraina, ir Rusija neigė, kad dronas priklauso joms, kovo mėnesį sakė ministras pirmininkas Andrejus Plenkovičius.

Zagrebas yra maždaug 550 km skrydžio atstumu nutolęs nuo sienos su Ukraina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.