Izraelis sėkmingai išbandė naują lazerinę priešraketinės gynybos sistemą

Izraelio nauja lazerinė priešraketinės gynybos sistema per neseniai atliktus bandymus sėkmingai perėmė minosvaidžių sviedinius, raketas ir prieštankinius sviedinius, ketvirtadienį pranešė gynybos ministras Benny Gantzas.

Izraelis sėkmingai išbandė naują lazerinę priešraketinės gynybos sistemą.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr. 
Izraelis sėkmingai išbandė naują lazerinę priešraketinės gynybos sistemą.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2022, 7:56 PM

Izraeliečių gamybos lazerinė sistema, skirta papildyti įvairius oro erdvės gynybos kompleksus, tokius kaip žydų valstybės naudojamas „Geležinis kupolas“, kurį naudoti yra labai brangu, pradės veikti „kaip įmanoma greičiau“, nurodė B. Gantzas.

Šalis siekia per ateinantį dešimtmetį dislokuoti lazerines sistemas aplink savo sienas, pridūrė ministras. Bandymai buvo atlikti praėjusį mėnesį Negevo dykumoje.

Ministras pirmininkas Naftali Bennettas vasarį pareiškė, kad Izraelis pradės naudoti šią sistemą per artimiausius metus, siųsdamas žinią nesutaikomam priešui Iranui.

Anot B. Gantzo, lazerinė sistema bus „veiksmingo, nebrangaus ir novatoriško apsauginio skėčio“ dalis.

Žydų valstybė jau yra sukūrusi arba dislokavusi keletą sistemų, skirtų perimti įvairius sviedinius – nuo tolimojo nuotolio raketų iki raketų, paleistų vos iš už kelių kilometrų. Be to, Izraelis priešraketinės gynybos sistemomis taip pat aprūpino savo tankus.

Apie lazerinės sistemos veiksmingumą žinoma nedaug, bet spėjama, kad ji galės būti naudojama sausumoje, ore ir jūroje.

Pranešimas paskelbtas artėjant 11 dienų trukmės Izraelio ir Gazos Ruožo karo pirmosioms metinėms. Per tą konfliktą palestiniečių anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ žydų valstybės link paleido daugiau kaip 4 tūkst. raketų.

Izraeliečių valdžios teigimu, „Geležinis kupolas“ yra itin veiksmingas, nes tuomet perėmė 90 proc. paleistų raketų. Tačiau pareigūnai sako, kad naudoti šią sistemą yra brangu, o naujoji lazerinė gynyba bus kur kas ekonomiškesnė.

Gynybos ministerija paskelbė trumpą vaizdo įrašą, kuriame esą matyti, kaip sėkmingai perimamos raketos, minosvaidžio sviediniai ir bepilotis orlaivis. Smarkiai redaguotame įraše skambant muzikai matyti, kaip iš antžeminės stoties žiebia lazerio spindulys, pataikantis į taikinius ir juos suskaldantis.

Ketvirtadienio pranešimas pasirodė įstrigus deryboms dėl žlungančio Irano branduolinio susitarimo su galingosiomis šalimis atkūrimo. Žydų valstybė nepritaria šiam paktui, laikydama jį nepakankama priemone Irano branduolinei programai apriboti ar Teherano įtakai regione pažaboti. Izraelio pareigūnai žada vienašališkai daryti viską, kas yra būtina šaliai apsaugoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.