Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse – palestiniečių ir Izraelio policijos susirėmimai Sužeista apie 100 žmonių

Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse penktadienio rytą vyko palestiniečių demonstrantų ir Izraelio policijos susirėmimai, pranešė medikai ir liudininkai.

Izraelis, Jeruzalė. Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse – palestiniečių ir Izraelio policijos susirėmimai<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelis, Jeruzalė. Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse – palestiniečių ir Izraelio policijos susirėmimai<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2022, 9:42 AM, atnaujinta Apr 15, 2022, 10:12 AM

Medikų teigimu, mažiausiai 59 palestiniečiai buvo sužeisti.

Kompleksą administruojantis islamiškas labdaros fondas pranešė, kad daug Izraelio policininkų į kompleksą atvyko prieš aušrą, tūkstančiams tikinčiųjų susirinkus prie mečetės šventojo Ramadano mėnesio ankstyvo ryto maldoms.

Izraelis sakė, kad jo pajėgos atvyko pašalinti akmenų, surinktų numatant smurtą.

Internete išplatintuose vaizdo įrašuose matyti akmenis svaidantys palestiniečiai ir policija, panaudojanti ašarines dujas bei kurtinamąsias granatas. Kituose įrašuose matyti mečetėje užsibarikadavę tikintieji ir, tikriausiai, ašarinių dujų debesys.

Palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis pranešė apie į ligonines išgabentus 59 sužeistus žmones. Kompleksą administruojantis fondas sakė, kad vienam apsaugininkui guminė kulka pataikė į akį.

Izraelio Užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad dešimtys kaukėtų vyrų su palestiniečių ir „Hamas“ vėliavomis anksti penktadienį žygiavo į kompleksą ir rinko akmenis.

„Policija buvo priversta įžengti į kompleksą išvaikyti minios ir pašalinti akmenų, kad užkirstų kelią tolesniam smurtui“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministerija.

Smurtas Izraelyje suintensyvėjo per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį ir prieš penktadienį prasidedančią Paschą – vieną didžiausių žydų švenčių.

Šventiniu laikotarpiu tikėtinas įtampos padidėjimas Jeruzalės senamiestyje, kur stovinti Al Aksos mečetė yra trečia pagal svarbą šventa islamo vieta. Tai taip pat švenčiausia judaizmo vieta, nes čia stovėjo biblinės judėjų šventyklos.

Pernai Al Aksos komplekse kilę susirėmimai peraugo į 11 dienų trukusį ginkluotą Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančio palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ konfliktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.