V. Zelenskis: pasaulis turėtų būti pasirengęs galimybei, jog Rusija panaudos branduolinį ginklą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pripažino, kad Rusija galėtų panaudoti branduolinius ginklus iš nevilties, kad žlunga jos invazija į kaimyninę šalį, atkartodamas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriaus Williamo Burnso komentarus.

V. Zelenskis.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2022, 9:09 PM

Paklaustas apie šią grėsmę V. Zelenskis atsakė, kad „visas pasaulis“ turėtų nerimauti, jog Rusija „pradėjo kalbėti... apie branduolinius ginklus arba kažkokius cheminius ginklus“.

„Jie galėtų tai padaryti, tai yra, turiu galvoje, kad jie gali, – naujienų televizijai CNN sakė prezidentas. – Jiems žmonių gyvybė nieko nereiškia... Nebijokime – būkime pasiruošę.“

W. Burnsas ketvirtadienį sakė, kad Rusijos nesėkmės kare prieš Ukrainą didina riziką, kad autoritarinis Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas gali ryžtis panaudoti taktinį, mažesnės griaunamosios galios, branduolinį ginklą.

Tuojau po invazijos pradžios vasario 24 dieną Kremlius pareiškę, kad yra paskelbta Rusijos branduolinių pajėgų padidinta parengtis, bet Jungtinės Valstijos teigė nepastebinčios jokių neįprastų veiksmų.

Rusijos karinė doktrina apima galimybę „eskaluoti siekiant deeskalacijos“. Tai reiškia, kad susiklosčius kritinei padėčiai galėtų būti panaudotas nedidelės galios branduolinis ginklas, siekiant susigrąžinti iniciatyvą kare.

JAV prezidentas Joe Bidenas yra „giliai susirūpinęs, kad būtų išvengta Trečiojo pasaulinio karo, kad būtų neperžengtas slenkstis, kai branduolinis konfliktas tampa įmanomas“, kalbėjo W. Burnsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.