Aukšti JAV diplomatai lankysis Saliamono Salose

Aukščiausio rango JAV diplomatai šią savaitę vyks į Saliamono salas ir kitas Ramiojo vandenyno salų šalis, pirmadienį pranešė Baltieji rūmai, stiprėjant nerimui dėl ​​Kinijos diplomatinių ir karinių pozicijų stiprinimo strateginiame regione.

Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 76-oji sesija.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 76-oji sesija.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2022, 6:40 PM

Delegacijai vadovaus Baltųjų rūmų aukščiausio rango pareigūnas Azijos reikalams Kurtas Campbellas ir valstybės sekretoriaus pavaduotojas Rytų Azijai ir Ramiojo vandenyno regionui Danielis Kritenbrinkas, pranešė Nacionalinio saugumo tarybos (NSC) atstovė spaudai Adrienne Watson.

Pareigūnai lankysis JAV Havajų valstijoje, taip pat Fidžyje, Papua Naujojoje Gvinėjoje ir Saliamono Salose.

Delegacijoje taip pat dalyvaus Nacionalinio saugumo tarybos, Valstybės departamento, Pentagono ir JAV Tarptautinės plėtros agentūros atstovai, kad galėtų „toliau gilinti ilgalaikius ryšius su regionu ir skatinti laisvą, atvirą ir atsparų Indijos ir Ramiojo vandenynų regioną“, – pridūrė A. Watson.

Delegacijos apsilankymas Saliamono Salose bus ypač atidžiai stebimas, JAV ir jų artimai sąjungininkei Australijai nerimaujant dėl šios mažos šalies neseniai sudaryto saugumo pakto su Kinija.

Nors smulkesnės informacijos apie paktą nėra žinoma, praėjusį mėnesį nutekintas saugumo susitarimo projektas sukėlė nerimo bangą Kanberoje ir Vašingtone, ypač dėl jame išdėstytų priemonių, sudarysiančių sąlygas Kinijos saugumo pajėgų ir karinio jūrų laivyno dislokavimui Saliamono Salose.

Saliamono Salų premjero Manasseho Sogavare vėliau pareiškė, kad jo šalis savo teritorijoje neketina leisti Kinijai statyti karinės bazės.

Remiantis NSC pareiškimu, JAV delegacija pasinaudos vizitais Fidžyje, Papua Naujojoje Gvinėjoje ir Saliamono Salose, kad „susitiktų su aukšto rango vyriausybės pareigūnais, siekdama užtikrinti, kad mūsų partnerystės garantuotų gerovę, saugumą ir taiką Ramiojo vandenyno salose bei Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.“

„Jie taip pat susitiks su Ramiojo vandenyno salų forumo, itin svarbios regioninių veiksmų varomosios jėgos, atstovais, kad aptartų visam Ramiojo vandenyno regionui svarbius klausimus“, – priduriama pranešime.

Havajuose delegacija JAV Indijos ir Ramiojo vandenynų vadavietėje susitiks su aukštais JAV kariniais pareigūnais ir regioniniais partneriais.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas vasarį keliavo po regioną, norėdamas pabrėžti Vašingtono, plėtojančio ilgalaikę strategiją, skirtą suvaldyti vis didesnes Kinijos ambicijas, įsipareigojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.