Somalyje apšaudytas parlamentas, atsakomybę prisiėmė „al Shabaab“

Somalyje pirmadienį buvo apšaudytas neseniai išrinktas parlamentas, darbą pradėjusiems įstatymų leidėjams susirinkus vos į antrą posėdį; atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė islamistų kovotojų grupuotė „al Shabaab“.

 Somalio parlamentas.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Somalio parlamentas.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2022, 6:07 PM, atnaujinta Apr 18, 2022, 6:08 PM

Pranešama, kad keli žmonės buvo sužeisti, kai prie parlamento stipriai saugomame sostinės Mogadišo komplekse nukrito keli minosvaidžio sviediniai, pranešė pareigūnai ir vienas liudininkas.

Parlamentarų tarp nukentėjusiųjų nėra.

Išpuolis įvyko įstatymų leidėjams skiriant kitų balsavimų datas, kai bus renkami žemųjų iš aukštųjų rūmų pirmininkai. Tai bus dar vienas žingsnis, turintis priartinti prie šios trapios šalies prezidento rinkimų.

Naujieji abiejų parlamento rūmų nariai buvo prisaikdinti ketvirtadienį, po daugiau nei metus vėlavusių rinkimų, kuriuos temdė kruvinas smurtas ir dabartinio prezidento bei ministro pirmininko kova dėl valdžios.

Aukštųjų parlamento rūmų pirmininko rinkimai vyks balandžio 26-ąją, o žemųjų – kitą dieną, nurodė pareigūnai.

Pirmadienio parlamento sesija buvo tiesiogiai transliuojama per televiziją. Per transliaciją pasigirdo keli sprogimai, o įstatymų leidėjams buvo liepta likti pastate.

„Kol kas smulkesnės informacijos neturime, tačiau šiuos sprogimus sukėlė minosvaidžio sviedinys. Incidento metu įstatymų leidėjai buvo saugūs pastato viduje, niekas iš jų nenukentėjo,“ – naujienų agentūrai AFP sakė apsaugos pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės.

„Buvau tame rajone, kai prie pastato, kur vyko parlamentarų susitikimas, nukrito minosvaidžio sviediniai. Per vieną iš sprogimų keli žmonės buvo nesunkiai sužeisti“, – pasakojo įvykio liudininkas Abdulkadiras Ali.

Grupuotė „al Shabaab“, siejama su teroristų tinklu „al Qaeda“, siekia nuversti tarptautinės bendruomenės remiamą vyriausybę Mogadiše ir kontroliuoja pietinius Somalio rajonus, iš kur dažnai rengia išpuolius sostinėje ir kitur.

Ši grupuotė prisiėmė atsakomybę už pirmadienio išpuolį paskelbtame trumpame pranešime.

Jungtinių Tautų misija Somalyje pasmerkė šį išpuolį.

Jos paskelbtame pareiškime teigiama, kad ji „tvirtai palaiko somaliečių pastangas užbaigti rinkimų procesą ir siekti pažangos įgyvendinant nacionalinius prioritetus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.