Švedijoje po smurto protrūkio per protestus suimti dar 26 asmenys

Švedijoje 26 žmonės buvo suimti po savaitgalį kilusių susirėmimų tarp policijos ir demonstrantų, protestavusių prieš vienos kraštutinių dešiniųjų grupės planus deginti Korano knygas, pirmadienį pranešė policija.

Švedijoje 26 žmonės buvo suimti po savaitgalį kilusių susirėmimų tarp policijos ir demonstrantų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Švedijoje 26 žmonės buvo suimti po savaitgalį kilusių susirėmimų tarp policijos ir demonstrantų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-18 13:16

Noršiopingo mieste pareigūnai suėmė aštuonis asmenis, dar 18 žmonių buvo sulaikyta kaimyniniame Linšiopingo mieste, sakoma policijos pranešime. 

Tai jau antras kartas per keturias dienas, kai šiuose dviejuose miestuose kyla susirėmimai, išprovokuoti planų viešai deginti Korano knygas. Šie raginimai pasigirsta per antiislamiškų pažiūrų danų ir švedų politiko Rasmuso Paludano ir jo partijos „Stram Kurs“ („Griežtoji linija“) mitingus.

Per sekmadienio susirėmimus pareigūnai po įspėjamųjų šūvių sužeidė tris žmones, nurodė policija.

Teisininko išsilavinimą turintis R. Paludanas aktyviai reiškiasi platformoje „YouTube“ ir ketina dalyvauti rugsėjį vyksiančiuose parlamento rinkimuose, tačiau kol kas dar nesurinko reikiamo skaičiaus jo kandidatūrą palaikančių parašų, todėl vykdo „turą“ po Švediją. 

40 metų R. Paludanas lankosi rajonuose, kur gyvena didelės musulmonų bendruomenės. Ten jis nori deginti Korano knygas per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį.

 

Šeštadienį jis sudegino Korano knygą Malmėje.

„Stram Kurs“ mitingai pastarosiomis dienomis jau keletą kartų išprovokavo susirėmimų tarp grupės šalininkų ir atsakomųjų protesto akcijų dalyvių visoje šalyje.

Ketvirtadienį ir penktadienį per susirėmimus buvo sužeista maždaug 12 policijos pareigūnų.

Po virtinės tokių incidentų Irako užsienio reikalų ministerija sekmadienį pranešė, kad iškvietė Švedijos reikalų patikėtinį Bagdade.

Ministerija perspėjo, kad šie įvykiai gali turėti „rimtų pasekmių“ ne tik „Švedijos ir musulmonų santykiams apskritai, bet ir (santykiams) su musulmoniškomis ir arabų šalimis bei musulmonų bendruomenėmis Europoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.