Afrikos Sąjunga paragino Rusiją siekti dialogo karui Ukrainoje užbaigti

Afrikos Sąjungos Komisijos pirmininkas Moussa Faki Mahamatas antradienį perspėjo Rusiją, kad kare Ukrainoje privaloma gerbti tarptautinę teisę, ir paragino pradėti dialogą jam užbaigti.

Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa per Europos Sąjungos ir Afrikos Sąjungos aukščiausiojo lygio susitikimą.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa per Europos Sąjungos ir Afrikos Sąjungos aukščiausiojo lygio susitikimą.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 8:20 PM

Afrikos Sąjungos vykdomosios institucijos vadovas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad sulaukė Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo skambučio.

„Pabrėžiau būtinybę gerbti tarptautinę teisę ir raginau užmegzti dialogą, siekiant taikiai išspręsti konfliktą tarp Rusijos ir Ukrainos“, – sakoma jo trumpame pranešime.

Kiek anksčiau S. Lavrovas pripažino, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje pradeda „naują etapą“, naktį rusų lėktuvams sudavus virtinę smūgį rytinėje Ukrainos dalyje.

AS vasarį pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą, o M. Faki Mahamatas ir dabartinis bloko pirmininkas Senegalo prezidentas Macky Sallas perspėjo, kad situacija gali peraugti į „planetos konfliktą“.

Tačiau daug Afrikos šalių demonstruoja paramą Rusijai ar bent jau diplomatiškai neskuba jos smerkti.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja kovo 2 dieną triuškinama balsų dauguma priėmė rezoliuciją, smerkiančią Rusijos invaziją į Ukrainą. Tačiau beveik pusė – 16 iš 35 balsuojant susilaikiusių šalių – buvo Afrikos valstybės. Eritrėja balsavo prieš rezoliuciją, o dar aštuonios Afrikos šalys balsavime nedalyvavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.