Irakas iškvietė Turkijos pasiuntinį pareikšti protesto dėl puolimo Kurdistane

Irakas antradienį iškvietė Turkijos ambasadorių Bagdade pareikšti protesto dėl naujo turkų puolimo prieš sukilėlius Irako autonominiame Kurdistano regione.

Turkija teigia, kad jos karo lėktuvai smogė kurdų kovotojų taikiniams Šiaurės Irake.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Turkija teigia, kad jos karo lėktuvai smogė kurdų kovotojų taikiniams Šiaurės Irake.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 5:39 PM

Turkija pirmadienį pranešė, kad pradėjo naują puolimą prieš uždraustą kurdų kovotojų organizaciją – Kurdistano darbininkų partiją (PKK) – Irako šiaurėje, ir nurodė, kad puolime dalyvauja specialiosios pajėgos ir koviniai dronai.

Irakas įteikė turkų ambasadoriui Ali Rizai Guney „griežtai suformuluotą protesto norą“ ir paragino šiaurinę kaimynę „nutraukti provokuojamus aktus ir nepriimtinus pažeidimus“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Turkija, Europos Sąjunga ir JAV PKK laiko teroristine organizacija. Ši grupė nuo 1984-ųjų vadovauja ginkluotam sukilimui prieš Turkijos valstybę, jau nusinešusiam dešimtis tūkstančių gyvybių.

Turkija paprastai rengia atakas Sindžaro regione Irako šiaurėje ir kalnuose prie sienos su Turkija, kur kovotojai turi bazių ir parengimo stovyklų.

„Irako vyriausybė atnaujina savo raginimą išvesti visas Turkijos pajėgas iš irakiečių teritorijų, privalomą pagarbą nacionaliniam suverenumui atspindinčiu būdu“, – sakoma Irako pareiškime.

Irakiečių prezidentas Barhamas Salehas, kuris pats yra kurdas, antradienį pasmerkė Turkijos puolimą ir pavadino jį „Irako suverenumo pažeidimu ir grėsme nacionaliniam saugumui“.

Turkų puolimai dar labiau padidino įtampą tarp svarbių prekybos partnerių Ankaros ir Bagdado, kaltinančio Turkiją nepaisant karo draskomos šalies teritorinio vientisumo.

Jie taip pat komplikuoja ryšius su Irako Kurdistano regiono vyriausybe, kurios santykiai su PKK yra sudėtingi.

Naujausia operacija buvo pradėta praėjus dviem dienoms po Irako autonominio kurdų regiono ministro pirmininko Masrouro Barzani reto vizito į Turkiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.