Kremlius sureagavo į klausimus apie „Moskva“ įgulą: kratosi atsakomybės

Kremlius antradienį atsisakė atskleisti bet kokias detales apie aukas, patirtas nuskendus Rusijos raketiniam kreiseriui „Moskva“, tėvams raginant paskelbti tiesą apie jų dingusius vaikus.

 Dmitrijus Peskovas.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Dmitrijus Peskovas.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 3:05 PM

Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanas nuskendo praėjusią savaitę po sprogimo ir gaisro, kurį, pasak Ukrainos, sukėlė sėkmingas raketų smūgis, o Rusija teigė, kad dėl sprogusios amunicijos. Rusijos valdžia sakė, kad įgula buvo evakuota iš karo laivo, galinčio gabenti iki 680 jūreivių, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Po to, kai „Moskva“ nuskendo, laive tarnavusių jūreivių, įskaitant šauktinius, tėvai ir kiti šeimos nariai socialinėje žiniasklaidoje teigė, kad jų vaikai dingo ir kad jiems reikia atsakymų. Paprašytas pakomentuoti situaciją, prezidento Vladimiro Putino atstovas antradienį sakė, kad Kremlius neturi teisės atskleisti jokių detalių.

„Visa komunikacija vyksta tik per Gynybos ministeriją, – sakė atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. – Visą informaciją apie tai skelbia Gynybos ministerija, ir čia mes nesame įgalioti nieko skelbti“.

Kelios šeimos socialiniuose tinkluose ar pareiškimuose nepriklausomai Rusijos ar užsienio spaudai teigė negalinčios rasti savo vaikų, tarnavusių laive „Moskva“. Dmitrijus Škrebecas sakė, kad jo šauktinis sūnus Jegoras laive buvo virėjas, o dabar yra įtrauktas į dingusiųjų sąrašą. „Šauktinis, kuris neturėjo dalyvauti karo veiksmuose, yra įtrauktas į dingusiųjų sąrašą“, – sakė jis didžiausiame Rusijos socialiniame tinkle „VKontakte“. Jis teigė, kad po to, kai pamėgino daugiau sužinoti apie tragediją, kreiserio vadas ir jo pavaduotojas tapo nepasiekiami.

Pirmadienį D. Škrebecas sakė, kad palaiko ryšius su dar trimis šeimomis, kurių šauktiniai sūnūs taip pat dingo laivui nuskendus. „Mums reikia raštiškų atsakymų į mūsų klausimus apie mūsų vaikų buvimo vietą“, – sakė D. Škrebecas.

Nepriklausoma naujienų svetainė rusų kalba „Meduza“, remdamasi Juodosios jūros vadovybei artimu šaltiniu, pranešė, kad žuvo 37 „Moskva“ įgulos nariai. Apie 100 vyrų buvo sužeisti, o tikslus dingusiųjų skaičius nežinomas, rašoma leidinyje. Laive, kai jis nukentėjo, buvo apie 500 žmonių, nurodė „Meduza“, cituodama šaltinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?