Nobelio taikos premijos laureatė kaltina Filipinų prezidento patarėją dėl įrašų internete

Nobelio taikos premijos laureatė filipinietė Maria Ressa antradienį pateikė skundą dėl Filipinų prezidento Rodrigo Duterte komandos narės „piktavališkų ir šmeižikiškų“ įrašų socialiniame tinkle „Facebook“.

 Maria Ressa.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Maria Ressa.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-19 16:07

Žurnalistė M. Ressa garsiai kritikuoja R. Duterte ir jo 2016-aisiais pradėtą kruviną karą su narkotikais, todėl, pasak žiniasklaidos gynėjų, užsitraukė daugybę kriminalinių kaltinimų, tyrimų ir internetinių išpuolių prieš save bei naujienų svetainę „Rappler“, kurią padėjo įkurti.

Skunde šalies ombudsmeno biurui M. Ressa tvirtina, kad prezidento komunikacijos biuro sekretoriaus pavaduotoja Lorraine Badoy pavadino ją sociopate ir „supuvusia siela“.

58 metų M. Ressos teigimu, L. Badoy taip pat apkaltino ją esant „valstybės priešų ruporu“, tikriausiai turėdama galvoje komunistų sukilėlius, be to, nepagarbiai atsiliepė apie jos Nobelio taikos premiją.

M. Ressa ir rusų žurnalistas Dmitrijus Muratovas Nobelio taikos premiją pernai gavo už „pastangas apsaugoti raiškos laisvę“.

Minimi įrašai feisbuke yra „piktavališkos ir šmeižikiškos pastabos, pažeidžiančios profesinio padorumo ir protokolo ribas“, sakoma M. Ressos pareiškime.

„Jos išpuoliai taip pat paskatino kitus prisidėti prie... piktavališkų atakų prieš mane“, – teigia M. Ressa.

L. Badoy neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti.

Jei būtų pripažinta kalta dėl Valstybės pareigūnų ir darbuotojų elgesio ir etikos standartų kodekso pažeidimo, ji galėtų būti atleista arba gauti pusės metų atlyginimo dydžio baudą.

M. Ressai yra iškeltos mažiausiai septynios bylos. Vienoje iš jų ji pateikė apeliaciją prieš nuteisimą dėl šmeižto kibernetinėje erdvėje ir yra paleista už užstatą. Šioje byloje jai gresia įkalinimas iki šešerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.